Highlander Velebit okupio 600 ljubitelja prirode

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 04.10.2021.

0

Foto: Predrag Vučković i Bogdan Kosanović

Foto: Predrag Vučković i Bogdan Kosanović

Proteklog tjedna održan je Highlander Velebit – najpoznatiji planinarski događaj u Hrvatskoj, koji je okupio 600 ljubitelja aktivnog odmora i prirode

Svi oni odlučili su posljednji rujanski tjedan provesti istražujući veličanstvene planinarske staze na Velebitu, otkrivajući pritom zadivljujuće prirodne čari lijepe Naše. U današnje moderno doba, itekako nam je svima potreban digitalan detox, koji planinarenje nudi, a uz to pruža jačanje fizičkog i mentalnog zdravlja, čist planinski zrak i punjenje baterija. Sve to, i još mnogo više, dobili su sudionici ovogodišnjeg Highlandera, koji su imali mogućnost biranja duže ili kraće rute, s obzirom na to da Highlander nudi dužine staze od 100 km, 55 km i 30 km.
Start je za sve tri rute bio isti – Nacionalni park Sjeverni Velebit i Zavižan, otkud su se hrabro odvažili na istinsku avanturu života. Početni dio vodio je kroz Premužićevu stazu, koja se s razlogom ubraja među najljepše staze u Hrvatskoj. Predstavlja pravo arhitektonsko remek djelo, a prolazi kroz najdivljiji i najnedostupniji velebitski krš.


Smatra se kako svaki zaljubljenik u prirodu treba barem jednom u životu proći ovu stazu, jer sadrži raznolike predjele i spektakularne vidike, bilo da se radi o prolasku kroz Hajdučke i Rožanske kukove, pješačenje slikovitim Velebitskim pašnjacima ili pak šarolikim šumskim putevima.

Highlander Velebit

Highlander Velebit

Nakon dva dana avantura je završila za sudionike Highlander Experience programa, koji su se s primorske strane Velebita kružnom stazom vratili na Zavižan. Oni nešto iskusniji i u fizički boljoj spremi, nastavili su dalje put prema Baškim Oštarijama, gdje je bio cilj za Highlander 55, odnosno prema Starigradu, kada je nakon punih 5 dana završio ovaj once-in-a-lifetime doživljaj pod nazivom Highlander.

Foto: Predrag Vučković i Bogdan Kosanović

Foto: Predrag Vučković i Bogdan Kosanović

Uz promociju aktivnog i zdravog načina života kroz planinarenje, jedan od najvažnijih ciljeva Highlandera jest očuvanje i briga za prirodu koju ostavljamo generacijama u nasljeđe, stoga od samog početka provode tzv. Leave No Trace filozofiju, gdje se sudionicima nalaže da ne ostavljaju svoje smeće, da paze na prirodu i ne ostavljaju ništa za sobom na planini, a pritom je misija organizatora da u budućnosti svi Highlanderdogađaj(i) nose status "100% Green Eventa".

VIŠE O TEMAMAHighlanderplaninarenjeVelebit

Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se