Filmski klasici na Ljetnoj pozornici Tuškanac

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 24.08.2020.

0

Briljanteen. Foto: Courtesy of Park Circus:Paramount

Briljanteen. Foto: Courtesy of Park Circus:Paramount

Program 'Kinoteka u šumi' na Ljetnu pozornicu Tuškanac dovodi Alfreda Hitchcocka, Spikea Leeja, Miloša Formana i Johna Carpentera

Program "Kinoteka u šumi" počinje u utorak 25. kolovoza projekcijom filma Psiho (1960) Alfreda Hitchcocka, jednog od prvih uistinu modernih hollywoodskih ostvarenja, koji je tektonski promijenio način na koji gledamo filmove i doživljavamo svijet. Bio je to prvi studijski film koji je ponudio sliku svijeta koja je nepredvidiva, kaotična i nasilna, baš kao što je to ponekad i sam život, a Hitchcockovo iznevjeravanje dramaturgije klasičnog trilera već desetljećima inspirira autore diljem svijeta da se igraju očekivanjima gledatelja.

Projekcijom Hitchcockova remek-djela na Ljetnoj pozornici Tuškanac obilježavamo šezdesetu obljetnicu ovog neosporivog klasika, koji još uvijek nije izgubio svoju moć da šokira i zabavi.

U srijedu, 26. kolovoza na rasporedu je Učini pravu stvar (1989) Spikea Leeja. Radi se o jednom od ključnih ostvarenja američkog filma 1980-ih: angažiranoj, stilski razigranoj te emocijama i humorom nabijenoj satiri, čije je seciranje klasnih i rasnih odnosa u SAD-u podjednako relevatno danas, kao i u vrijeme njegova nastanka. Film se prikazuje u suradnji sa Subversive Film Festivalom, kao najava retrospektive crnačkog filma «Black Light», koja će se tijekom sljedećeg festivalskog izdanja održati u kinu Kinoteka.

Povratak u školske klupe: Kosa i Briljanteen

Krajem tjedna prikazujemo dva glazbena filma, koja su postala (i ostala) miljenici publike svih generacija. U četvrtak, 27. kolovoza na rasporedu je glazbeno-filmski klasik Miloša Formana Kosa (1979), oda kontrakulturi 1960-ih sa snažnom antiratnom porukom te upečatljivim soundtrackom koji ostaje u mislima i danima nakon projekcije.

U subotu, 29. kolovoza uživamo uz Briljanteen (1978) Randala Kleisera, retro-mjuzikl koji je potvrdio zvjezdani status Johna Travolte i Olivije Newton-John, a koji je svojim zaraznim soundtrackom savršeno dočarao društvene rituale i pop-kulturu 1950-ih.

Kultni petak: Napad na policijsku postaju 13

U petak, 28. kolovoza prikazujemo Napad na policijsku postaju 13 (1976), kultni klasik Johna Carpentera o zaposlenicima i zatvorenicima gotovo napuštene policijske postaje u Los Angelesu koji se, nekoliko sati pred njezino zatvaranje, nađu na udaru lokalnih bandi željnih osvete. Carpenter je snimio moderni vestern zaogrnut u ruho akcijskog trilera – nevjerojatno napetu, mecima i dimom ispunjenu priču o borbi za preživljavanjem usred betonske džungle, čiji se efektni elektronički soundtrack i danas može čuti u filmovima i u klubovima.


VIŠE O TEMAMALjetna pozornica TuškanacKino Tuškanac
Povezano