Filmski klasici i aktualne uspješnice na Tuškancu

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 22.08.2022.

0

Iz filma 'Ne ostavljaj tragove'

Iz filma 'Ne ostavljaj tragove'

Dok se zaključuje program za novu sezonu u Kinoteci, na Ljetnoj pozornici Tuškanac se u sklopu Filma u šumi prikazuje niz klasika i aktualnih uspješnica

Među kinotečnim naslovima možete pogledati Buntovnike neonskog boga, egzistencijalističku komediju Tsaija Ming-lianga o otuđenoj mladeži u neonom okupanom Taipeiju. Riječ je o jednom od najboljih filmova 1990-ih, koji svojom melankolijom, žudnjom i neonskim vedutama podsjeća na radove Wonga Kar-waija, a na Ljetnoj pozornici Tuškanac se prikazuje njegova restaurirana inačica.
Ružičasti flamingosi, kultni film Johna Watersa, ove godine slavi pedeseti rođendan! Priča je to o dvije obitelji u borbi za titulu „najodvratnije osobe na svijetu“, s legendarnim Divineom u naslovnoj ulozi. Snimljeni za svega 12.000 dolara s ekipom lokalnih probisvjeta te lišeni bilo kakvih skrupula, ograničenja ili obzira, Ružičasti flamingosi subverzivna su i transgresivna satira na malograđanštinu, koja je u devedesetak minuta trajanja krši više tabua po jedinici vremena nego brojni drugi, a možda i svi američki filmovi desetljeća zajedno.
Na Ljetnoj pozornici Tuškanac će se prikazati nedavno restaurirana, necenzurirana i integralna verzija Watersova remek-djela lošeg ukusa – filma koji nije za svakoga (a možda nije ni za nikoga), iako bi ga baš zbog toga svi trebali vidjeti.

Kinoteku u šumi zaključit će se Božjim oklopom, velikim hitom Jackieja Chana koji je kroz priču o potrazi za mitskim predmetom iz naslova nastojao nadmašiti Indianu Jonesa i Otimače izgubljenog kovčega. Rezultat je jedan od najuspješnijih hongkoških filmova svih vremena, koji u najboljoj Chanovoj maniri kombinira akciju, fizički humor i borilačku koreografiju – realizirana bez računalnih efekata na koje smo danas navikli. Spomenimo i to da je Božji oklop dijelom sniman u Zagrebu, i to na lokacijama na Gornjem gradu, Dolcu i Trnu, a manje uloge odigrali su i hrvatski glumci.

Na Ljetnoj pozornici održat će se i zagrebačke premijere regionalnih uspješnica. Jedna od njih je Prasica, komedija o milenijalcima koja je osvojila slovenske gledatelje i struku, a koju režijski potpisuje mlada slovenska redateljica Tijana Zinajić. Na rasporedu je i Ljeto kada sam naučila letjeti Radivoja Andrića (Kad odrastem bit ću kengur), prekrasna priča o odrastanju smještena na otok Hvar, koju je u srpskim kinima vidjelo 200.000 gledatelja, a u Puli je osvojio Nagradu publike u Međunarodnom programu.

Na rasporedu je i veliki pobjednik Pulskog filmskog festivala – Zbornica Sonje Tarokić. Riječ je o satiričnoj priči o dinamici između nastavnika i učenika u jednoj osnovnoj školi, koja je nagrađena s pet Zlatnih Arena, uključujući i onima za film, režiju, Stojana Matavulja kao glavnog glumca i Nives Ivanković kao sporednu glumicu.

Butanski film Lunana odvest će vas u zabačeno himalajsko selo iz naslova, u kojem će mladi učitelj morati odraditi svoju praksu. Ova topla, feel good drama Pawe Choyninga Dorjija na platno nam stiže s nominacijom za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Na rasporedu su i Sjećanja, novi film jednog od najoriginalnijih redatelja današnjice – Apichatponga Weerasethakula. Riječ je o atmosferičnom i imerzivnom filmu o istraživanju tajanstvenog zvuka u kolumbijskoj prašumi, s karizmatičnom Tildom Swinton u glavnoj ulozi. Film je osvojio Nagradu žirija u Cannesu.

Pred sam kraj sezone pogledajte i Ne ostavljaj tragove, minuciozno režiran politički triler Jana P. Matuszyńskog inspiriran istinitom pričom o ubojstvu mladog pjesnika Grzegorza Przemyka u komunističkoj poljskoj 1980-ih. Film je svjetsku premijeru imao u službenoj konkurenciji Venecijanskog festivala 2021, a bio je i poljski predstavnik u utrci za Oscare 2022.

VIŠE O TEMAMAfilmoviLjetna pozornica Tuškanac
Povezano