'Ekscelentnost materije' Joška Eterovića u Galeriji Kranjčar

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 20.04.2016.

0

Joško Eterović

Joško Eterović

Sinoć je u Galeriji Kranjčar otvorena izložba Joška Eterovića 'Ekscelentnost materije', koju možete pogledati sve do 03. svibnja ove godine

Odabir slika Joška Eterovića nastalih tijekom posljednje tri godine potvrđuje ono što o umjetniku odavno znamo, osobito njegovu jednostavnost, uvjerljivost i perfektnost. Ali i njegovo odlično snalaženje u materiji – platnu, drvu i pleksiglasu, podcrtano srazom bijele i crne boje.
Djela izložena u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar odaju umjetnikove najrecentnije preokupacije i namjere koje Eterović objašnjava ovako: "Sastavni dio ove izložbe zaigravanje je površine jakim namazima ili raznim materijalima. Na taj način osvijetljenjem postaje vidljiv međuprostor koji nas odvodi dalje od realnog". Uz pomoć jednostavnih instrumenata – ravnala i šestara, Eterović je precizno komponirao svoje slike i ostao vjeran sebi, osobito svojoj geometrijskoj strogosti, apstrakciji i redukcionizmu. I uspio naglasiti i potaknuti na još jedan mogući pogled na materiju.
"Dvije su to krajnosti njegova umijeća u kojima se ogleda sva širina njegovih likovnih kvaliteta. Ono za čim Eterović u svojim eksperimentima traga jest prije svega modernitet", ističe Dominique Narran, kustos izložbe i Eterovićev dugogodišnji prijatelj i pratitelj njegovog stvaranja još pariških dana, koji je u predgovoru kataloga napisao i ovo: "Dakako, većina ovih djela jest lijepa, ali riječ je o 'bizarnoj ljepoti',  da citiramo Baudelairea. Još i danas, kao što je u prošlosti bio slučaj s njegovim velikim ciklusom Kamenolom, možemo uživati u umjetnikovoj sposobnosti da nam pred oči iznese vizualno iznimno snažna platna, ali i da ostvari pročišćene, suptilne, pa čak i minimalističke slike i bareljefe".

Joško Eterović živi na tri adrese - u Rijeci, Zagrebu i Parizu, i u sva tri atelijea stvara predano i plodno. I tako već više od četiri i pol desetljeća, od prve izložbe 1970. u pariškoj Galerie de Beaune, pa sve do ove koja krasi nisku izložaba Galerije Kranjčar u kojoj će se u sredinom svibnja pod nazivom "Mentalni sklop" i ove godine nanizati brojni radovi vrsnih umjetnika.

VIŠE O TEMAMAJoško EterovićGalerija Kranjčarslikarstvoizložbe slika
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se