Druga strana priče Linde Boström Knausgård

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 17.07.2020.

0

Foto: Naklada Ljevak

Foto: Naklada Ljevak

Oktobarsko dijete (Naklada Ljevak) Linde Boström Knausgård u najvećoj je mjeri autobiografski roman – intimna ispovijest o boravku u psihijatrijskoj ustanovi

Linda Boström Knausgård debitirala je 1998. godine pjesničkom zbirkom Gor mig behaglig för såret i otada objavila niz nagrađivanih i prevođenih romana. Njezin zadnji roman, Oktobarsko dijete, u najvećoj je mjeri autobiografski – intimna ispovijest o boravku u psihijatrijskoj ustanovi na prisilnom liječenju elektrošokovima.
Posljedica takve terapije je gubitak pamćenja, što je užasava i uvijek iznova baca u depresiju jer, kako sama kaže, "što je pisac bez sjećanja, što je osoba koja više ne zna imena vlastite djece?".
U poetičnom i bijesnom razračunavanju s ovakvom vrstom tretmana psihički bolesnih osoba, napisala je potresnu priču o osobi koja se bori sa svojim demonima okružena ljudima koji tvrde da će joj pomoći, a kojima i vjeruje i ne vjeruje.

Linda Boström Knausgård. Foto: Naklada Ljevak

Linda Boström Knausgård. Foto: Naklada Ljevak

Ovo je potresna i dirljiva slika njezinog svijeta, pogled iz drugog ugla njezine životne priče koju je njezin bivši muž – pisac Karl-Ove Knausgård u detalje opisao u svojim autobiografskim knjigama Moja borba. Ona mu se izravno obraća u knjizi, ali ga nikada ne optužuje što ju je na kraju napustio. Roman se čita kao pokušaj ponovnog zadobivanja kontrole jedne javnosti izložene žene, majke i spisateljice nad svojim životom i sjećanjima i zasluženo je dočekan hvalospjevima u švedskim medijima.

"Proza koja se neprimjetno i sugestivno kreće između svijetova. Linda Boström Knausgård piše kao u snu – jezivo i potresno. I strašno dobro." - Aftonbladet, Švedska.

Knjiga Oktobarsko dijete dostupna je u izdanju Naklade Ljevak.

VIŠE O TEMAMANaklada LjevakLinda Boström Knausgardknjiževnost
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se