Danas počinje 8. Zagreb Design Week

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 21.09.2021.

0

Made in Slovenia

Made in Slovenia

Ovog tjedna održat će se novo izdanje najvećeg događaja iz područja dizajna u Hrvatskoj. Središnja lokacija ponovno je Tehnički muzej Nikola Tesla / Hala V

U prizemlju će posjetitelji moći kupiti neke od najbolje dizajniranih proizvoda na hrvatskom tržištu, od namještaja do mode, a na katu nas očekuju izložbe: izložba finalista „ZGDW Award“, međunarodne nagrade za dizajn, radovi studenata i učenika dizajna, te niz međunarodnih, tematskih izložbi. Iza Hale V nalazi se vrt u kojem će se održavati predavanja, filmske projekcije i naravno, partyji!  Diljem grada niz partner lokacija organizirat će vlastite programe.
Na svečano otvorenje festivala dolazi i Giulio Cappellini, dizajner namještaja, arhitekt i art direktor firme Cappellini.  Njegovo ime je  globalni sinonim za dobar  dizajn. Svoje cjeloživotno iskustvo zagovaranja suradnje dizajnera i namještajaca podijelit će na konferenciji strateškog restrukturiranja industrije namještaja u „industriju s identitetom“ koju organizira ZGDW u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca — Udruga drvne i papirne industrije.
Država partner je Nizozemska. Devedesetih godina dvadesetog stoljeća nizozemski dizajn strelovito se uspinje u sam vrh svjetskog dizajna. Kako je mala država postala velika u dizajnu ispričat će dokumentarni film „To je nizozemski dizajn“ (It’s a Dutch Design) autora Elbea Stevensa. Izložbom „Oporavak!“ (Bounce Back!) bit će predstavljen nizozemski odgovor na aktualne društvene promjene.

Povodom predsjedanja Slovenije Vijećem EU–a na ZGDW dolazi izložba „Budućnost življenja: Made in Slovenia“ (originalni naslov „Prihodnost bivanja: Made in Slovenia“). Trideset i jedan izložak predstavlja odgovor slovenskih dizajnera na promjene izazvane pandemijom korone. Od namještaja do rasvjetnih tijela, svi predmeti dizajnirani su i proizvedeni u Sloveniji u skladu sa suvremenim trendovima upotrebe ekološki održivih materijala i procesa, tradicijskih obrta i ručnog rada, te istražuju nove proizvodne procese i načine upotrebe.

Osim brojnih izložbi očekuju nas i razna predavanja, filmske projekcije i zabavni sadržaj, a posebno se ističe iznimno bogat glazbeni program. Šest glazbenih večeri održat će se na otvorenoj pozornici Zagreb Design Weeka u Dizajn parku, skrivenom iza Hale V Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Prvu večer i otvorenje festivala obilježit će Whateverest party te nastup slovenskog glazbenog dua zalagasper, poznatog po svom mekanom i sanjivom elektroničkom popu. Srijeda je rezervirana za omiljeni zagrebački sastav Porto morto koji na domaću glazbenu scenu donosi uvijek poželjan svjež i jedinstven zvuk. U petak će se nakon dugo vremena zagrebačka publika veseliti uz omiljene pjesme kultnog sastava domaće glazbe Denis&Denis. Čast zatvaranja ovogodišnjeg Zagreb Design Weeka pripala je omiljenom zagrebačkom DJ-u Ali Mirzi Mulabegoviću.

Osmi Zagreb Design Week održat će se od 21. do 26. rujna 2021. u Hali V, Tehničkog muzeja Nikola Tesla i na partnerskim lokacijama.

VIŠE O TEMAMAZagreb Design Weekizložbe u Zagrebu
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se