CroModa u Torontu. Opipali smo noćni puls kanadskog metropolisa

Piše: Srečko Zajec, Zagreb
Objavljeno 25.09.2019.

0

Foto: Srečko Zajec, CroModa

Foto: Srečko Zajec, CroModa

Donosimo prvi dio pregleda koji opisuje dinamičnu i uzbudljivu glazbenu ponudu najistaknutijeg kanadskog grada uz pregled nastupa izvođača kao što su Beck, Alice In Chains i Korn

Službeni dolazak jeseni pred nas stavlja pomalo težak zadatak, a to je rekapitulacija onog što se kolokvijalno naziva "dugim toplim ljetom". Nakon što je voditelj glazbene sekcije vašeg omiljenog modnog portala ustanovio tradicionalnu shemu prema kojoj valja detaljno secirati ljetnu ponudu noćnog i glazbenog života raznih svjetskih metropola (za primjer pogledati dvostruku reportažu iz Tokija), ovogodišnji odabir je pao ni više ni manje nego na jednu od najpoznatijih destinacija hrvatskih gasterbajtera - kanadski Toronto.

Toronto u našem objektivu

Toronto u našem objektivu

Metropolis koji mnogi nazivaju najamerikaniziranijem kanadskim gradom originalni je melting pot, upravo ono što je njemačkoj Berlin, a SAD-u New York City. U tom pogledu u gradu se često mogu čuti na desetine i desetine različitih jezika, dok na ulicama možemo naići na ljude najrazličitijih narodnosti i kultura. Kanada je u političkom smislu potpuna suprotnost aktualnom američkom establishmentu, pri čemu se takva klima savršeno poklapa sa strujanjima u tradicionalno liberalnim urbanim krugovima kakav je Toronto.

Welcome to Toronto

Welcome to Toronto

Grad je stoga savršeni savršen primjer okruženja u kojem politička korektnost odjekuje na sva zvona - soya latte, yoga pants, legalizirana trava, LGBTQ zajednice - sve su to trendovi koji u Kanadi nikad nisu bolje kotirali no danas.

Foto: Srečko Zajec, CroModa

Foto: Srečko Zajec, CroModa

Sam vrhunac ljeta, preciznije mjesec kolovoz, koji se uz tmurne jesenske kiše doima kao daleka prošlost, za Toronto znači samo jedno - nepresušni izvor glazbenih koncerata, bogatog noćnog života, vrhunske gastronomije i zabave općenito. Američki gradovi tradicionalno poznati po ljetnim pozornicama tada gotovo svakodnevno nude bogati glazbeni program koji se u slučaju Toronta naslanja na ionako značajnu kulturnu ponudu. Za vas smo odabrali možda i četiri najatraktivnija ljetna koncerta koja su obilježila ludi kolovoz, a kroz prizmu istih sasvim je lako steći dojam o propulzivnosti noćnog života ovog centra kanadske urbane kulture.

Ono što ljetne koncerte diljem Sjeverne Amerike čini posebno atraktivnima jest činjenica da se većina istih odvija u sklopu velikih ljetnih pozornica izgrađenih posebno za ovakvu vrstu priredbi. Pri tome gotovo svaki veći grad manifestira svoju ekonomsku moć upravo kroz postojanje takvih amfiteatara, a u slučaju Toronta to je veliki Budweister Stage kapaciteta preko 15 tisuća ljudi.

Toronto

Toronto

Malo je reći da je programski dio redovito ispunjen različitim manifestacijama koje su nerijetko rasprodane, a od kojih u prvom dijelu kanadske retrospektive valja spomenuti nastup kultnog indie prvaka Becka, odnosno duo Alice In Chains / Korn.

Beck. Foto: Srečko Zajec, CroModa

Beck. Foto: Srečko Zajec, CroModa

Fanovi domaćeg INmusica sigurno bi bilo oduševljeni kad bi na jednoj od nadolazećih edicija festivala promotori najavili nastup gore spomenutog heroja indie scene jer za razliku od značajnog broja svojih žanrovskih kolega Beck u nastupe unosi ogromnu količinu pop elemenata koji dižu cijelu priču na zavidnu razinu. Pri tome se navedeni „pop“ elementi najviše manifestiraju kroz zavidnu produkciju, vizuale, zvuk i popratni show koji više podsjeća na nastup Lady Gage nego na primjerice jedne melankolične The XX. Ususret novom albumu „Hyperspace“ promotivne aktivnosti su se za ovog glazbenika rodom iz LA-a značajno povećale, a njegovi koncerti pružaju zabavu od kakve bi svaki indie festival višestruko poentirao. U tom se smislu toplo nadam njegovom dolasku u Hrvatsku jer predstavljeno kroz nastup u Torontu daje ovoj izvedbi visokih 8,5 od 10 bodova.

Alice in Chains u Torontu. Foto: Srečko Zajec, CroModa

Alice in Chains u Torontu. Foto: Srečko Zajec, CroModa

Nekoliko dana iza netom opisanog koncerta, točnije tijekom same sredine kolovoza, istu pozornicu osvojili su grunge veterani Alice In Chains te metalci Korn sa svojom co-headlining turnejom, jednom od najatraktivnijih ovog ljeta na sjevernoameričkom kontinentu. AIC kao stari znanci hrvatske publike gotovo da i ne mogu isporučit loš nastup pa njihov zvuk tradicionalno obara s nogu i najzahtjevnije audiofile. Dečki iz Seattlea su uvijek sigurna oklada za razliku od partnera iz Korna koji ponekad isporuče vanserijsku izvedbu, a ponekad sasvim prosječnu. Uslijed nekih osobnih tragedija koje su snašle članove benda, ovih dana izdani novi album refleksija je upravo takvog stanja. Solidna izvedba koja može biti i puno bolja (posebice kad uključuje i dubstep uspješnice s početka ovog desetljeća) generalno je zadovoljila, ali nastupu kao da je nedostajao neki konkrentiji kick, odnosno mrvicu definiraniji zvuk.

Dok noćni život Toronta nije ograničen samo na glazbene koncerte, oni definitivno odnose najveći dio financijskog kolača. U drugom dijelu ove reportaže dodatno ćemo se osvrnuti na neke zanimljivosti iz velike Kanade, a očekujte i pregled još nekih značajnih glazbenih koncerata.


VIŠE O TEMAMAToronto
Povezano