CroModa u Beču: Uživali smo u američkom bendu Of Mice & Men

Piše: Srečko Zajec, Zagreb
Objavljeno 30.04.2018.

1

Of Mice & Men u Beču

Of Mice & Men u Beču

Arena Wien je neodoljiv kompleks za svakog fana urbane kulture. Iznadprosječno posjećen koncert američkog benda Of Mice & Men bio je očekivano – pun pogodak.

Nema puno novih bendova, a posebice ne bendova koji si mogu priuštiti turneje s obje strane Atlantika. Of Mice & Men su jedan takav sastav, i iako osnovani 2009. godine, već broje pet izdanih studijskih albuma za koje se nikako ne može reći da su ispodprosječno lupanje kako to inače biva kod njima žanrovski sličnih kolega. Kalifornijski metalcore bend sam već gledao 2014. kad su odabrani kao predgrupa Linkin Parku za niz nastupa po Europi, a rasprodana berlinska arena bila je tad jedno od poprišta tog eksplozivnog nastupa.
Od navedene godine i izdavanja albuma “Restoring Force” grupa je prošla kroz svojevrsnu tranziciju pa danas bivši vokalist Austin Charlie vodi borbu s teškom neizlječivom bolešću te se istovremeno u potpunosti okrenuo i vjeri. Ostatak ekipe nije čekao skrštenih ruku pa su promptno povučeni adekvatni potezi kako bi se osiguralo nesmetano daljnje djelovanje. Ipak, njegova zamjena nije pronađena u novom čovjeku, već preraspodjeli zadataka unutar samog benda (čitaj: više para za ostale). Sukladno tome, mnogi su očekivali da novi uradak “Defy” neće ni izbliza biti na razini svojih prethodnika, međutim album ne da je nagrađen najvišim ocjenama, već su live nastupi (p)ostali podjednako ubojiti.

Tome sam svjedočio iz prve ruke, konkretno dva puta (ne brojeći berlinsku vizitu). U tekstu koji sam ranije napisao istaknuo sam da su dečki imali jedan od ponajboljih nastupa na prošlogodišnjem Nova Rock festivalu pa nije bilo druge nego skoknuti na jednu večer do Beča i pogledati kako takav show djeluje u zatvorenom prostoru. Arena Wien ne podrazumijeva dvoranu arenskog tipa (za to postoji bečki Stadthalle) nego zanimljiv urbani kompleks kojeg čine kafići, velika pozornica na otvorenom i izdvojeni klub u kojem se održavao nastup.

Iznadprosječno posjećen koncert bio je očekivano – pun pogodak. Uz dvije predgrupe (Sylar, Wage War), OM&M su isporučili ono što sam od njih zapravo i očekivao, sukladno već viđenim od prije. Nedostatak drugog vokala gotovo da se nije ni osjetio, a ritam sekcija popraćena matematički preciznim gitarama pokazala je da ovi dečki  pred sobom imaju svijetlu budućnost. Ako k tome još dodamo činjenicu da su članovi benda tek na pragu tridesetih, ove momke treba u budućnosti pozorno pratiti.

Završno, svakako bih volio istaknuti profil posjetitelja koji su se našli na ovom događaju. Uvijek mi je bilo zanimljivo da ponajbolje izdanke američke alternativne scene Beč redovito dočeka s fensi publikom, mlađahnim šminkerskim hipstericama čiji su očevi vlasnici BMW salona, dok je kod nas za istu stvar jedino moguće sakupiti deset likova koji na savskom nasipu intravenozno uzimaju ribar. Zašto je tome tako, ne znam, ali očigledno da s rastom standarda glazbene žanrovske granice brišu svojevrsne modne podjele pa tako metalci i punkeri ne moraju uvijek biti klošari, a fanovi narodnjaka okorjeli šminkeri.

VIŠE O TEMAMAOf Mice & Menkoncerti u BečuAustin Charlie
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se