'Blistava republika' nemilosrdan je portret našeg vremena

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 04.04.2020.

0

Foto: Ljevak

Foto: Ljevak

Blistava republika mračna je priča o trideset dvoje djece nepoznatog podrijetla i jezika koja se iznebuha pojave u tropskom gradiću San Cristóbalu. Stiže nam u izdanju naklade Ljevak.

U vrućinom uspavanom gradiću španjolskog juga dani prolaze rutinski. Život malih gradova doima se pravilnim i predvidljivim poput metronoma, i katkad je pomisliti da se ta sudbina može izbjeći jednako teško kao pomisliti da će sunce izaći na zapadu. No upravo se to ponekad događa: sunce izađe na zapadu. U nagrađivanom romanu španjolskoga autora Andrésa Barbe, Blistava republika, sunce izađe na zapadu u San Cristóbalu. Nitko nije pripremljen na dolazak musave dječje bande bez podrijetla čiji je jezik jednako nejasan kao i razlog njihova dolaska. Epizoda osuđena na propast, osim kolateralnih žrtava, ostavlja otvorenim i pitanje superiornosti odraslih. U ovom slučaju upravo oni, zatravljeni strahom od nepoznatog, postaju nehotični krvnici.
Prevedena od strane Dinka Telećana, Blistava republika dokaz je iznimnog spisateljskog umijeća u dosluhu s književnom tradicijom angloameričke i latinoameričke književnosti uz istodobno poigravanje njihovim konvencijama na tragu kronika i magičnoga realizma obojenih metafizikom i fantastikom.
Blistava republika mračna je priča o trideset dvoje djece nepoznatog podrijetla i jezika koja se iznebuha pojave u tropskom gradiću San Cristóbalu. Zalutali mali stranci, naoko bezazleni jer ipak su djeca, svojim bezakonjem i divljaštvom transformiraju grad. O svemu saznajemo iz kronike napisane dvadeset godina kasnije i satkane od činjenica, dokaza i glasina o prevrednovanju ideja reda, nasilja, pa i same civilizacije tijekom dječje strahovlade, sve do njihove smrti. Retrospektivno odmotavanje klupka samo je komadić mozaika jer eksplozija osim života odnese i ključni dio priče.

Andrés Barba (Madrid, 1975.) španjolski je pisac, autor desetak romana (La hermana de Katia, Versiones de Teresa, Agosto, octubre, Muerte de un caballo, Las manos pequeñas ‒ koji je označio njegov prodor na međunarodnu književnu scenu i koji je 2017. proglašen knjigom godine u časopisu The Guardian ‒ itd.). Sudionik međunarodnih konferencija za mlade dramatičare, predavao je na Sveučilištu u Madridu te na Bowdoin Collegeu u SAD-u. Za svoj zadnji roman República luminosa dobio je 2017. godine prestižnu nagradu Herralde.

VIŠE O TEMAMAknjiževnostAndres Barbanaklada Ljevak
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se