'Ljubavnici poligloti' novi je hit koji vrijedi pročitati

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 02.10.2020.

0

Foto: Naklada Ljevak

Foto: Naklada Ljevak

S pravom dozom crnog humora, ovaj roman konfuznih zavrzlama i sabotaže apsurdistička je komedija o ljubavi i očaju, satiričan prikaz rodnih uloga

Dobitnik najprestižnije švedske književne nagrade August i nagrade časopisa Svenska Dagbladet, te do sada preveden na osamnaest jezika, "Ljubavnici poligloti" Line Wolff zabavan je i inteligentan roman o ljubavnicima i genijalcima, a posebno o onima koji to žele biti.
S pravom dozom crnog humora, ovaj roman konfuznih zavrzlama i sabotaže apsurdistička je komedija o ljubavi i očaju, satiričan prikaz rodnih uloga u kojoj Lina Wolff testira hipoteze o muškarcima genijalcima koje se slavi i ženama vizionarkama čiji uspjesi prolaze ispod radara. Prijevod potpisuje Željka Černok.
"Dugo nisam pročitao nešto tako jedinstveno i živopisno. Ovo nije roman koji ćete samo pročitati (iako je elegantno i prekrasno napisan), već i prostudirati… O, da, ovo je roman koji ćete zapamtiti" – Svenska Dagbladet.

Ellinor je trideset šest godina i dobar je dio svoje mladosti provela boreći se s muškarcima u skrivenim podrumima po uzoru na likove iz Kluba boraca. Pametna i lišena sentimentalnih osjećaja, svoju će sreću okušati online, na stranici za samce, gdje će upoznati neobičnog književnog kritičara Rubena. Max Lamas cijenjeni je pisac koji sanja o ljubavnici poliglotkinji, ženi koja će ga uistinu razumjeti – na svim zamislivim jezicima. Njegova će ga potraga odvesti u Italiju, gdje će upoznati ostarjelu markizu čija je plemenitaška obitelj na rubu financijske propasti. A ono što povezuje tri živopisna lika ove književne intrige je rukopis koji će nepopravljivo utjecati na njihove živote.

Autorica Lina Wolff živjela je i radila u Italiji i Španjolskoj. Tijekom godina koje je provela u Valenciji i Madridu, napisala je zbirku kratkih priča Många människor dör som du (Mnogi ljudi umiru poput tebe). Bret Easton Ellis och de andra hundarna (Bret Easton Ellis i ostali psi), njezin prvi roman, osvojio je nagradu Oxford-Weidenfeld za najbolji prijevod, a našao se i u finalu prestižnog Swedish Radio Awarda za roman godine. Njezin drugi roman, De polyglotta älskarna (Ljubavnici poligloti), osvojio je najznačajniju švedsku književnu nagradu, August kao i nagradu časopisa Svenska Dagbladet. Oba su joj romana također ovjenčana nagradom PEN Translates Engleskog PEN-a kao priznanje vrsnoće prijevoda. Danas živi u Švedskoj.

VIŠE O TEMAMANaklada LjevakLina Wolffknjiževnost
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se