5 novih nada: Ove djevojke su budućnost hrvatske mode!

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 06.09.2016.

0

Posebnost ove sezone je u tome da je svoje mjesto u finalu Portanova Fashion Incubatora, najvećeg hrvatskog natjecanja za mlade modne dizajnere, izborilo pet djevojaka

Portanova Fashion Incubator, hrvatsko natjecanje za neafirmirane modne dizajnere, svake sezone predstavlja izbor pet najboljih novih modnih imena. Nakon iscrpnog selekcijskog procesa koji je trajao više od 6 mjeseci, stručni žiri PFI-a odlučio je da ovih pet dizajnerica predstavlja najbolje od najboljih: Ivana Janjić, Anđela Markušić, Nives Bošnjak, Marija Nakir i Mona Lacko. Pet djevojaka nadmetat će se za pobjedu na Portanova Fashion Incubatoru i titulu "Najbolji mladi dizajner by Perwoll" koja sobom nosi nagradu od 10 000 kuna i pozivnicu na novi tjedan mode. Veliko finale 16. sezone PFI-a održat će se 30. rujna i 1. listopada u trgovačkom centru Portanova u Osijeku, a mi vas pobliže upoznajemo s novim talentima koje će nam Incubator otkriti.

Ivana Janjić 

Ivana Janjić

Ivana Janjić

Ivana Janjić (22) stiže nam iz Vinkovaca i studentica je zagrebačkog TTF-a. Kolekcija A+ kojom se predstavlja na PFI-u nastala je kao reakcija na društveno postavljanje okvira u vidu izražavanja individualnosti putem odjeće. Društvo je, kaže nam Ivana, spremno muškarca svrstati u neprihvaćene kategorije i to samo prema izgledu, dok ženama u tom pogledu daje potpunu slobodu, što je daleko od deklarirane jednakosti spolova. Slovo A u samom nazivu kolekcije za Ivanu simbolizira početak niza promjena koje su potrebne u društvu, ali i na tržištu.

Anđela Markušić

Anđela Markušić

Anđela Markušić

Anđela Markušić (25) zagrebačka je studentica Tekstilno-tehnološkog fakulteta.
Ključni pojmovi za njezinu kolekciju Minimal A su razigranost, elegancija i inverzija. Glavna inspiracija je animirani lik britanskog redatelja Simona Tofielda pod nazivom Simon's cat. Anđela također izdvaja animatora Uba Iwerksa i kinetičke instalacije autora Alexandera Caldera. Iz ovog uočavamo kako Anđela pronalazi inspiraciju u različitim područjima umjetnosti koje upisuje u svoju odjeću.

Nives Bošnjak

Nives Bošnjak

Nives Bošnjak

Nives Bošnjak (24) dolazi iz Zagreba i studentica je Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Kolekcija Coalescence (srastanje) nastala je u sklopu kolegija na fakultetu na temu hortifashion. Zamišljena je kao prikaz ljudskog suživota s prirodom, koju danas zamjenjuju 'mcluhanovski' produžeci čovjekova tijela. To se očituje kroz upotrebu bijele boje koja je simbol čistoće i biljaka čija je zelena boja suptilno dovedena u kontrast s bjelinom. Zanimljiv je i način na koji je Nives nadopunjujući ovu kolekciju upotrijebila i keramiku.

Marija Nakir

 
Marija Nakir

Marija Nakir

Marija Nakir (24) na zagrebački TTF došla je s rodnog Čiova. Kolekcija 8H (eight hours) inspirirana je radnicima 30-ih godina prošloga stoljeća, poglavito odjećom onih koji su gradili prve kultne nebodere u New Yorku. Modeli su većinom 'oversized' i začinjeni dječačkim šarmom, jednostavnih krojeva i s modnim dodacima od kože koji  podsjećaju na ono što su radnici od odjeće koristili da si olakšaju zahtjevan posao.

Mona Lacko

Mona Lacko (24) stiže nam iz Novog Sada i završava studij na TTF-u. Mona svojom 'ready to wear' kolekcijom naslova Frau Techno želi provesti publiku kroz underground party scenu na kojoj je odrasla njezina generacija. Energiju tadašnje underground techno scene i osobni osjećaj, fasciniranost tim elementima te željom za boljom budućnosti, Mona Lacko je pretočila u svoju kolekciju i stil života.


VIŠE O TEMAMAFashion IncubatorTekstilno-tehnološki fakultetmodna industrijaIvana JanjićMarija NakirMona LackoNives BošnjakAnđela Markušić
Povezano