Zvijezda svjetske arhitekture Stefano Boeri stiže u Zagreb

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 22.07.2019.

0

Stefano Boeri

Stefano Boeri

Poznati talijanski arhitekt autor je Vertikalne šume u Milanu, koncepta koji se sastoji od dva nebodera unutar kojih su luksuzni stanovi s pripadajućim terasama na kojima je zasađeno živo drveće

Zvijezda svjetske arhitekture, talijanski arhitekt Stefano Boeri, ove jeseni stiže u Zagreb gdje će u sklopu sajma InDizajn održati zanimljivo predavanje na temu 'Od vertikalne šume do šumskog grada: novi modeli održivog urbanizma'. Naime, ovogodišnje, četvrto izdanje sajma 'InDizajn – Festival modernog doma' održat će se od 26. do 29. rujna u Areni Zagreb te će ga i ove godine obilježiti stručna predavanja, zanimljivi paneli, brojne kreativne radionice i noviteti iz svijeta dizajna i interijera.

Sveučilišni profesor, autor stručnih knjiga i vlasnik arhitektonskog studija Stefano Boeri tijekom svoje bogate karijere je projektirao stadione, šoping centre, te neke od najljepših i najluksuznijih vila na svijetu no najveću je popularnost stekao projektom 'Bosco verticale' ili 'Vertikalna šuma' kojim u gradove i urbane sredine vraća zelenilo. Izvorni koncept, koji je Boeri kasnije u različitim varijantama primjenjivao i u drugim svojim projektima diljem svijeta, sastoji se od dva nebodera unutar kojih su smješteni luksuzni stanovi s pripadajućim terasama na kojima je zasađeno živo drveće. Radi se o otprilike 10 tisuća četvornih metara vegetacije. Svoje je djelovanje Boeri usmjerio na zaštitu i povećanje zelenih površina u gradu, stvaranje novih parkova i vrtova, pretvaranje gradskih krovova u travnjake i povrtnjake, zidova i urbanih barijera u zelene fasade, a urbanih praznina i dvorišta u zelene oaze. Danas, osim u Milanu, ima urede u Tirani i u Šangaju, a njegovo je predavanje na InDizajnu uvršteno u program stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata.

Stefano Boeri

Stefano Boeri

Doduše, Boeri nije jedino zvučno ime koje će gostovati na ovogodišnjem sajmu. Stižu i brojni drugi renomirani stručnjaci iz područja dizajna i arhitekture te više od 80 izlagača na više od pet tisuća četvornih metara izložbenog prostora.

"Ove godine pripremamo već četvrto izdanje sajma i na to smo vrlo ponosni. Kao i na činjenicu da iz godine u godinu rastemo. I brojem izlagača i brojem posjetitelja, a posebno kvalitetom sadržaja. Stoga se veselimo ovogodišnjem izdanju i Boerijevom predavanju koje će, vjerujemo, privući brojne domaće stručnjake. No ništa manje važni nisu niti naši već višegodišnji izlagači koji sve svoje novitete mogu predstaviti upravo na jesen u Areni Zagreb",  poručili su organizatori sajma.

U sklopu jedinstvenog izložbenog prostora Bazar predstavit će se, pak, brojni hrvatski kreativci i  dizajneri čiji su proizvodi postali sastavni dio dekoracije gotovo svakog doma. Bazar je najatraktivniji i ujedno najprometniji dio Festivala modernog doma koji je osmišljen tako da posjetitelji na licu mjesta mogu kupiti manje proizvode za dom: od kreativnih šalica do umivaonika izrađenih od bračkog kamena.


VIŠE O TEMAMAInDizajn – Festival modernog domaarhitekturaStefano Boeri
Povezano