Želite li oplemeniti svoj balkon? Inspirirajte se najnovijim trendovima

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 22.05.2024.

0

Foto: Favi.hr

Foto: Favi.hr

Pogledajte najveće ovogodišnje trendove i možda ćete pronaći inspiraciju za uređenje svog balkona ili terase

Dolazak ljeta donosi mnogo toga čemu smo se radovali cijelu zimu, a jedan od tih užitaka je provoditi vrijeme na balkonu! Pogledajte ovogodišnje trendove i možda ćete pronaći inspiraciju za uređenje svog balkona ili terase.

Živopisne boje (i uzorci)

Čak i ako ste skloni neutralnim tonovima u uređenju interijera, na balkonu se možete poigrati s bojama i uzorcima. Ako je vaš namještaj spreman za osvježenje, razmislite o tome da ga obojite u živopisne, smjele boje - duboka tirkizna, intenzivna narančasta ili crveno-narančasta su odličan izbor. Pastelne boje također su sjajne jer nude veću fleksibilnost u kombiniranju s ostalim elementima. Još je lakše unijeti boje na balkon pomoću tekstila, podmetača ili ukrasa. Kombinirajte boje i uzorke, pridržavajući se nekoliko osnovnih pravila:

- Odaberite jedan dominantni uzorak - primjerice, životinjski, cvjetni ili uzorak riblje kosti.

- Nadopunite ga s dva ili tri manje izražajna uzorka - točkice, pruge...ž

- Idealno je da svi uzorci dijele jednu zajedničku boju koja ih vizualno povezuje.

Uglavnom prirodno

Ovaj trend je donekle suprotan prvom – stavlja naglasak na prirodne materijale kao što su drvo, ratan, juta ili kamen. Što se tiče cijene, trajnosti i udobnosti, najbolji materijal za balkonski namještaj je ratan. Njegova mala težina čini ga lakim za rukovanje i udobnim. Najbolje ga nadopunite prirodnim tkaninama (lan, pamuk) nježnih, neutralnih tonova.

Napredni savjet: Ukrasite svoj balkon ne samo cvijećem, već i začinskim biljem. Osim što dodaju estetsku vrijednost, prekrasno mirišu i mogu se koristiti u kuhinji, pružajući vam svježe sastojke na dohvat ruke.


Vanjski dnevni boravak

Ovaj pristup sugerira da balkon ili terasu uredimo kao vanjski dnevni boravak na svježem zraku, zadržavajući isti stil, slične tonove i atmosferu kao unutar doma. Odaberite namještaj sličan onom u vašem domu, samo u manjoj verziji. Fotelja ili ležaljka može zamijeniti kauč, a umjesto velikog stolića, odaberite manji koji neće zauzimati previše prostora. I, naravno, ne zaboravite tepih – birajte vanjske modele otporne na UV zračenje i kišu.

Ognjište

Ovaj trend nije za svakoga – više odgovara terasama, pa čak i onima nenatkrivenima. No, ako ispunjavate ove uvjete, razmislite o prijenosnom ložištu. Ono donosi nekoliko prednosti:

- Stvara ugodnu atmosferu.

- Možete ga koristiti za pripremu večere.

- Produljuje sezonu boravka na balkonu.

Naravno, postoje i neki nedostaci - morat ćete redovito čistiti pepeo, osigurati dovoljno drva, a moguće je da se nekim susjedima neće svidjeti ovakvo uređenje vaše terase. Stoga, razmislite o svim aspektima prije nego se odlučite za ovaj korak.

Mekani pod kao doma

Naravno, na balkonima ćete najčešće pronaći pločice, beton ili neku drugu podlogu koja je otporna na kišu i jednostavna za održavanje. To je praktično, ali manje udobno. Ovogodišnji trendovi sugeriraju da se postojeća površina prekrije ratanom ili vanjskim tepihom koji je prilagođen za vanjsku upotrebu. Dodatna pogodnost je što vam stopala neće biti hladna čak i kada navečer sjedite bosi na balkonu.

Ljuljanje

Viseća mreža, viseća stolica ili čak ljuljačka savršeni su za one od vas koji se vole opuštati u svom otvorenom carstvu. Metalne stolice za ljuljanje također su dobar izbor jer su lagane za rukovanje i ne zauzimaju previše prostora. Ratan je također odličan izbor, iako je osjetljiviji na vlagu od metala.


VIŠE O TEMAMAuređenje balkonakako urediti balkon
Povezano