'Zbornica' i 'Kad topovi utihnu' u Kinoteci

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 22.11.2021.

0

Zbornica. Foto: Kinoteka

Zbornica. Foto: Kinoteka

Tjedan u Kinoteci započinje razgovorom o Dini u programu Kontraplan, a u ciklusu Okupirani gradovi mogu se vidjeti filmovi inspirirani poraćem

Roman Dina Franka Herberta iz 1965. godine u fokus šire javnosti vraćena je nedavnom ekranizacijom Denisa Villeneuvea, no tijekom desetljeća postala je jedan od najprepoznatljivijih multimedijskih fenomena znanstvene fantastike. O nasljeđu Dine bit će govora u novom izdanju Kontraplana, diskurzivnog programa kina Kinoteka, u kojem se o popularnim filmovima razgovara iz perspektive srodnih umjetničkih i znanstvenih disciplina. U razgovoru će sudjelovati autorica znanstvene fantastike i filozofkinja Riva Zmajoki te Frank Pavich, autor već gotovo pa kultnog dokumentarnog filma Dina Alejandra Jodorowskog (2013), koji će se prikazati na početku tribine. Priča je to o jednom od najboljih filmova koji nikada nisu snimljeni: ambicioznom pokušaju čileanskog redatelja iz naslova da ekranizira Herbertovov klasik, koji je čak i unatoč svojom (ne)slavnom neuspjehu prerastao u jedan od najutjecajnijih projekata svih vremena.

Razgovor će moderirati filmski kritičar i stručnjak za znanstvenu fantastiku Silvestar Mileta, a vodit će se na engleskom jeziku.

Okupirani gardovi: Kad topovi utihnu

Bliži se kraj ciklusa Okupirani gradovi, a sljedeći tjedan dolaze priče o poraću. Otvara ga Pepeo i dijamanti, uzbudljivi križanac drame i trilera smješten u Poljsku na zadnji dan okupacije, a govori o mladiću iz pokreta otpora koji dobiva zadatak smaknuti lokalnog komunističkog vođu. Riječ je o jednom od klasika poljske kinematografije, kojim je Andrzej Wajda pružio eksplozivan i provokativan pogled izazove s kojima se Poljska suočavala nakon Drugog svjetskog rata.
 
U programu će se moći vidjeti i Trećeg čovjeka, jedan od najuspješnijih i najutjecajnijih britanskih filmova svih vremena, u kojem je Carol Reed majstorski spojio tradiciju film noira, njemačkog ekspresionizma i poetskog realizma u nevjerojatno zabavan križanac špijunske pustolovine i trilera.

Noviteti: Zbornica

Među Novitete stižu dva naslova s aktualnog Zagreb film festivala. Prvi je Zbornica, dugoočekivani debitantski film Sonje Tarokić, koji kroz autentičan portret dinamike školskoga osoblja pruža uvjerljivu satiru hrvatskog društva. S fascinantno razrađenom mizanscenom, dinamičnom kamerom, pametnim humorom te nadahnutom glumačkom ekipom, Zbornica je film koji ćete dugo pamtiti! Film je nagrađen posebnim priznanjem na filmskom festivalu u Karlovim Varima.

VIŠE O TEMAMAKinotekafilmovi
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se