Započela je utrka koja otkriva sve ljepote Kvarnera

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 19.04.2023.

0

Foto: Marija Piroshki

Foto: Marija Piroshki

4 otoka, 5 dana, 289 kilometara, 6.022 metra uspona, preko 200 timova iz više od 30 različitih zemalja za osmo izdanje biciklističke utrke 4 islands mtb race

4 Islands MTB race, petodnevna etapna brdska biciklistička utrka koja se već osmu godinu održava na kvarnerskim otocima: Krku, Cresu, Lošinju i Rabu, vratila a nam se i ovog proljeća i to od 18. do 22. travnja.

Od prošle godine, 4 Islands MTB race je dio Epic series Ironman grupe pa je kvarnerska utrka tako postala dio prestižne serije utrka Epic series, uz utrke u Švicarskoj, Australiji, Novom Zelandu, Walesu, Andori i Južnoj Africi, a za cilj ima promociju brdskog biciklizma kao rekreacije, hobija, sporta i stila života.

4Islands MTB race krenula je u akciju Prologom na stazama oko mjesta Baška na otoku Krku. BUFF MEGAMO slavio je u muškoj kategoriji, dok je spotograf - Bike Aid MTB slavio u ženskoj kategoriji.

Utrka se svakoga dana odvija na drugom otoku što je samo po sebi logistički vrlo zahtjevno, ali je i nezaboravno iskustvo kako za natjecatelje, tako i za pratitelje utrke. Današnja, prva etapa također kreće iz Baške na Krku, a start je predviđen u 10 sati prema vremenima koja su natjecatelji ostvarili na uvodnoj etapi. Staza je duga 78 kilometara i ima 1700 metara uspona.

Epic Series je globalni portfelj najuzbudljivijih, najnagrađivanijih i najspektakularnijih MTB etapnih utrka na kojima se biciklisti mogu okušati na svjetski poznatim biciklističkim stazama, otkrivati skrivene prirodne dragulje, ali i podijeliti vrhunsko iskustvo bicikliranja s nekim od najvećih imena u sportu. Osim 4 Islands MTB Croatia The Epic Series Races u svom portfelju ima: The Absa Cape Epic; The SPAR Swiss Epic; Andorra Epic, Reef to Reef i Cape to Cape utrke u Australiji, i FNB Wines2Whales u Oceaniji. Sve su te utrke jedinstvene, ali samo se jedna može pohvaliti time da biciklisti započinju utrku s palube plutajuće platforme. Oni od vas koji su već bili na jednom od ova 4 otoka znaju o kakvim se prirodnim ljepotama radi, a ostali će morati vjerovati na riječ i upotrijebiti malo mašte.

"Besprijekorna inicijativa domaćina, topla dobrodošlica od strane lokalnog stanovništva, ali i entuzijazam organizacijskog tima doveo nas je evo i do osmog izdanja ovog prestižnog sportskog događaja. Ponosni smo i sretni što možemo promovirati brdski biciklizam, ali i ljepote Kvarnera. Najveća su nam pohvala  i 'vjetar u leđa' natjecatelji koji nam se vraćaju iz godine u godinu, a mi smo sad već opasno blizu zadanom cilju pozicioniranja 4 Islands MTB stage race kao jedne od najprepoznatljivijih etapnih brdsko-biciklističkih utrka na svijetu" – rekao nam je organizator utrke, Tomislav Zobec.

Važno je naglasiti i da se svake godine očiste i pripreme staze na sva četiri otoka. Nakon utrke, u njima uživaju brojni šetači, trkači i biciklisti, a većina staza koje su bile ili su dio utrke, danas su dio turističke ponude otoka.


VIŠE O TEMAMAhrvatski otocibiciklizamTomislav Zobec4 Islands MTB race
Povezano