'Zamisli život' uz fotke koje nas vraćaju u osamdesete

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 25.06.2020.

0

Foto: Naklada Ljevak

Foto: Naklada Ljevak

Ovoga puta Vesić nam predstavlja prvu generaciju bendova koji su krajem sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća promijenili scenu u Jugoslaviji

Nakon biografije Bijelog dugmeta (Šta bi dao da si na mom mjestu)  i biografije Margite Stefanović (Magi – Kao da je bila nekad), knjiga Zamisli život... – Novi val, prva generacija zaokružuje trilogiju Dušana Vesića o najvažnijim momentima jugoslovenske rock muzike.
Ovoga puta Vesić nam predstavlja prvu generaciju bendova koji su krajem sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća promijenili rock scenu u Jugoslaviji, donijeli novu osjećajnost i postavili nove standarde kreativnosti. Uobičajenom stilskom jednostavnošću Vesić je ponovo napisao knjigu iz koje se može ponešto naučiti, ali uz koju se može i nasmijati. Zamisli život... knjiga je o vremenu koje nimalo ne nalikuje na današnje.
Naklada Ljevak ima čast predstaviti vam odabrane fotografije iz knjige.

Foto: Dražen Kalenić

Foto: Dražen Kalenić

"Legenda kaže da je Valterov otac razvozio strani glazbeni tisak iz carinskog skladišta u Sežani. Uvijek zainteresiran za sva glazbena zbivanja, Valter je pomno pregledavao časopise, često je čak putovao s ocem da bi imao više vremena za razgledanje. Nije znao strane jezike i nije bog zna što razumio, ali je uočio likove u poderanoj odjeći, sa blesavim frizurama, kako se krevelje s gitarama. Pokušao je zamisliti kakav bi zvuk izlazio iz takvih bendova. Zvuči kao kakva jeftina romansirana biografija, ali – tako se rodio punk u Rijeci."

Foto: Miran Podlesnik

Foto: Miran Podlesnik

"Predin je htio da se bend zove 'Lačni Franc'. Čitao je u to vrijeme roman 'Kvaka 22' Josepha Hellera, a jedan od junaka zvao se Gladni Joe. Pošto nikakvog Joea nije bilo u Mariboru, zamijenio ga je Francom. Gladni Franc, dakle. Svi su bili protiv. Predin je ustrajao, ili Lačni Franc, ili ništa. Na kraju su pristali, šta će. Slovo c u imenu Franc zamijenili su slovom z, i još ga okrenuli, činilo im se u grafičkom smislu boljim rješenjem."

Foto: Danilo Dučak

Foto: Danilo Dučak

"Album Azra promijenio je smjer jugoslavenske rock glazbe. Od čega god da počnemo u nabrajanju, jednako je važno. Ono što je prvo ulazilo u uho bio je izuzetno visok nivo sviračke energije benda. Svatko je od jugoslavenskih rockera htio postići taj nivo energije i nitko nije uspio do Azre. Te gitare koje je Johnny svirao bile su nekome neshvatljive, ali nekome su bile čarobne. Čulo se da je samouk i ponekad su njegova rješenja bila naivna, ponekad pomalo smiješna, ali čulo se i to koliko te gitare mogu biti maštovite i koliko je fragmenata povijesti rocka upisano u njima, i to sve u jednom neobičnom, zbrzanom sviranju. To je dizalo iz mrtvih, to je drmalo, to je prštalo, to je rezalo, to je rušilo."

Foto: Zoran Radomirović

Foto: Zoran Radomirović

"Za stolom su sjedili gitarist Ljubomir Jovanović Jovec, orguljaš Ljubomir Đukić Ljuba i bubnjar Srđan Gojković Gile. Nisu bili najsretniji Piletom i dogovarali su se da će osnovati punk bend. Gile je imao i ime: Električni orgazam. Jovec i Gile su se dogovorili zamijeniti instrumente, pa će Gile u tom novom bendu svirati gitaru a Jovec bubnjeve. Zvali su Marinu Vulić da svira bas jer se sviđala Jovecu. Spremao se povijesni trenutak beogradske rock glazbe: žena će zasvirati sa muškarcima. Drugu gitaru trebao je svirati Goran Sinadinović Goks.
Dok su predugo čekali konobara te večeri – to je bila klasika u Mornaru ako bi osoblje procijenilo da su gosti bez love – Ljuba je na salveti napisao pjesmu Konobar nas mrzi. Mornar se zatvorio u jedanaest. Gile je otišao kući i iste noći napisao još nekoliko pjesama: Krokodili dolaze, Vi, Zlatni papagaj. Tako se dogodila neobična situacija da su najvažnije pjesme prve faze Električnog orgazma nastale u prvih par sati od osnivanja benda."

VIŠE O TEMAMADušan Vesićnovi valNaklada Ljevak
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se