Zagrebačka pizzeria Santa Maria u novom ruhu, s još boljim okusima

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 28.02.2020.

0

Foto: Bojan Zibar

Foto: Bojan Zibar

Sve svoje namirnice dobavljaju s juga Italije, a kombinacija talijanske tradicije i hrvatske strasti čine ovo mjesto jednim od onih kojim ćete se uvijek ponovno vraćati

Posljednjih nekoliko godina na hrvatsku gastro scenu isplivalo je mnogo ambicioznih formata pizzerija, koje su u kratkom roku, na obostrano zadovoljstvo, pronašle svoju klijentelu.

Malo tko nije ljubitelj ovog jednostavnog, a neodoljivog talijanskog brzog zalogaja, no zanimljivo je kako se u posljednje vrijeme otvaraju netom gurmanske pizzerije. One svoj zadatak - spravljanja vrhunske pizze, shvaćaju vrlo ozbiljno, pridajući mnogo pažnje ponudi koju nude, procesu i svojoj usluzi, pritom birajući najfinije namirnice.

Pizzeria Santa Maria

Pizzeria Santa Maria

Jedna od prvih pizzerija koje su uvele takav koncept u svoju ponudu poznata je zagrebačka Santa Maria, koju od sada možete pronaći u još ljepšem ruhu i na novoj adresi. U modernom ambijentu upotpunjenom s autohtonim talijanskim detaljima, koji mu daju dodatnu toplinu i stari šarm, na adresi Remetinečka cesta 116, od ove subote imat ćete priliku okusiti vrhunske pizze, koje će vas već jednim zalogajem odvesti na teritorij najpoznatije čizme na svijetu.

Foto: Bojan Zibar

Foto: Bojan Zibar

Specifičnost pizzerije Santa Maria, a možda i tajna njezina dugogodišnjeg uspjeha, je u tome što se svi sastojci uvoze iz Italije, točnije iz Napolija, ali i ostatka juga Italije, a pizze su rađene od posebnog najfinijeg brašna, namijenjenog isključivo za izradu tijesta za pizzu. Riječ je o sitno mljevenom brašnu tipa 00 – zero zero. Isto brašno koristi se u najboljim pizzerijama u Italiji, Americi i ostatku svijeta, kako bi im tijesto bilo prhko i podatno baš poput onoga u Santa Mariji. To posebno brašno proizvodi se od 12 vrsta žitarica iz raznih predjela Italije i mora imati posebnu elastičnost, kako bi pizza-majstori mogli razvući tijesto vrteći ga na dlanu u zraku.

Pizzeria Santa Maria

Pizzeria Santa Maria

Prvu pizzu ispekao je Raffaele Esposito u Napulju još davne 1889. godine u čast posjete kralja Umberta I. i kraljice Margarite njegovom restoranu. Ova pizza sastojala se od najjednostavnijih sastojka, a svoje ime dobila je po kraljici – Margarita. Od tada su se dogodile bezbrojne kombinacije i varijacije ovog jednostavnog, a zapravo kraljevskog obroka, ali jedna stvar svima im je zajednička – okus koji osvaja i čini jedno od onih slatkih užitaka u životu, bez kojih bi on bio mnogo teži. Specijalitet pizzerije Santa Maria, pizza Bresaola, klasičan je primjer te gradacije, a komplementarnost okusa goveđeg pršuta, mozzarelle i rikole osvojiti će vas na prvu. Također, za one željne malo drugačijih okusa, tu je i pizza s „bijelim zlatom“ Talijana i Istrijana – tartufima, koja je ujedno i topla preporuka vlasnika objekta.

Foto: Bojan Zibar

Foto: Bojan Zibar

Santa Maria živi i radi po talijanskim principima jednostavnosti, ljubavi i hrane; kombinirajući te važne stavke sa strasti prema poslu koja je zajednička cijelom njezinom kolektivu i njihovom željom da ugode svojim mušterijama, osluškujući sve njihove potrebe.


VIŠE O TEMAMApizzerije u Zagrebupizzarestorani u Zagrebu
Povezano