Zadranin Den Eror popeo se na Mount Everest

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 17.05.2022.

0

Foto: Privatni album

Foto: Privatni album

Uspon do samog vrha trajao je 30 sati, a to je četvrti od sedam najviših vrhova sedam kontinenata koje planira osvojiti

Kako izgleda pogled s najvišeg vrha svijeta? Odgovor na to pitanje od petka, 13. svibnja, zna i 35-godišnji Zadranin Den Eror koji je postao najmlađi Hrvat koji se popeo na Mount Everest. Den se kao prvi iz svoje ekipe popeo na 8848 metara visoki vrh Himalaje, a na vrhu su ga dočekali poprilično nemilosrdni uvjeti – temperatura od -40 Celzijevih stupnjeva te snažan vjetar. Sam uspon trajao je 30 sat, odnosno, toliko je trajalo uspinjanje od četvrtog kampa do vrha pa natrag do drugog kampa gdje je bio u mogućnosti skinuti masku s kisikom.
Erorove pripreme za ovaj podvig traju ipak znatno duže – kako one fizičke koje su uključivale pet treninga tjedno, tako i psihičke jer penjanje na planinu, a naročito kad je riječ o najvišem vrhu svijeta nisu stvar samo opće fizičke spreme nego i mentalnog stanja pojedinca.
Denu Eroru ovo je ujedno bio i četvrti osvojeni vrh iz planinarskog izazova „Seven Summits“ u kojem pojedinci osvajaju najviše vrhove sedam kontinenata. Prije Mount Everesta, Den je osvojio Aconcaguau, Kilimandžaro i Elbrus. Sljedeći vrh koji želi osvojiti je Denali koji se nalazi na Aljasci i najveći je vrh u Sjevernoj Americi. Poslije toga, pred Denom će biti još dva vrha - Puncak Jaya, odnosno Carstensz piramida u Indoneziji te Masiv Vinson na Antarktiku.

VIŠE O TEMAMAMount EverestDen Eror

Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se