Volumen, zdravlje i sjaj kose: 10 zlatnih savjeta

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 12.11.2009.

435

Ilustracija by Pantene

Lijepa, sjajna i zdrava kosa nije mit. Ipak, možete je imati samo ako se držite određenih pravila. Evo deset savjeta uz koje ćete sigurno uspjeti.

Ilustracija by Pantene

1. Pravilno pranje kose

Kako biste temeljito i pravilno oprali kosu, dovoljno je da na ruke stavite količinu šampona usporedivu s veličinom lješnjaka. Protrljate šampon kroz ruke te ga tek onda ravnomjerno nanesite. Prilikom pranja najviše se koncentrirajte na tjeme, jer upravo se tamo kosa najviše masti. Ipak, ako se kosa zapjeni već prilikom prvog pranja, nije ju potrebno ponovno šamponirati. Važno je također da kosu dobro isperete jer u protivnom dolazi do iritacije kože.

2. Različita kosa, različita njega

Svaka kosa ima svoj faktor, drugačiji faktor. Prirodnoj kosi potrebna je drugačija njega nego primjerice onduliranoj. Potražite savjet frizerke i poboljšajte kvalitetu kose.

3. Hladna voda kosu čuva

Ako niste zimogrozni, pokušajte stisnuti zube i kosu isprati hladnom vodom. Zauzvrat ćete dobiti još sjajniju i bujniju kosu jer hladna voda utječe na zatvaranje folikula, a površinski sloj kose bit će gladak. Hladan tuš potiče prokrvljenost vlasišta pa će vam rasti snažnija kosa.

4. Kad kosa kaže dosta...

Pokušavajući uljepšati frizure, činimo veliku pogrešku koristeći se najrazličitijim proizvodima. Gelovi, lakovi, regeneratori, kure za kosu... Ako se previše rabe, u jednom trenutku dolazi do zasićenja te kosa ne može upiti nijedan sastojak. Napravite pauze, kosa će vam biti zahvalna.

5. Ne trljajte ručnikom

Mokra kosa elastičnija je od suhe. Ako je nepotrebno zatežete, čupate, trljate ručnikom - postoji velika mogućnost da se stvori perut.
Smotajte kosu u ručnik te je na taj način sušite.

6. Češljanje

Pripazite na opremu kojom četkate ili češljate kosu. Najbolje su četke sa zaobljenim vrhovima od prirodnih dlaka jer se tako čuva kosa i sprečava brzo mašćenje.

7. Sušenje

Kosu prethodno osušite prije feniranja jer je mokra kosa posebno osjetljiva i ne reagira dobro na vrući zrak. Ako je moguće, fen podesite na najhladnije. Tako ćete izbjeći znojenje na tjemenu zbog kojeg frizura nije postojana i onakva kakvu želite.

8. Oprezno s uređajima

Ako ravnate ili kovrčate kosu uređajem, ona će postati lomljiva i hrapava. Kako ne biste izazvali veće štete, postoje posebni sprejevi za zaštitu kose od vrućine koji površinu dlake prekrivaju zaštitom i sprečavaju suhoću kose.

9. Čarolija volumena

Tapiranje je neprijatelj vaše kose. Volumen možete dobiti tako da kosu nakon pranja isfenirajte preko glave, a onda polusuhu uvijte velikim uvijačima. Dobit ćete čaroban volumen i sjajnu kosu.

10. Pomoć valovitoj kosi

Uvojke je najbolje ostaviti na miru. Dok je kosa mokra, nemojte je dirati, čekajte da se osuši i tek onda intervenirajte. Odgovarajući su proizvodi tekućina za njegu vrhova, sprej za sjaj kose i maska koja kosi pruža potrebnu vlagu.VIŠE O TEMAMAnjega kosepranje kosesušenje kose
Povezano