Vodič kroz prirodnu kozmetiku: 11 savjeta i preporuka

Piše: A.Š., Zagreb
Objavljeno 18.06.2014.

143

Ilustracija | Foto: Avon

Ilustracija | Foto: Avon

Donosimo vam nekoliko jako korisnih savjeta i preporuka povezanih s prirodnom kozmetikom

1. Istraživanja su pokazala kako umjesto krema za brijanje možete koristiti maslinovo ulje. Osim toga, ono će dobro hidratizirati vašu kožu.

2. Otkrijte tajne ulja argana. Izvrsni pomoćnik u njezi suhe, oštećene i neukrotive kose svakako su proizvodi koji sadrže ulje argana. Ono se dobiva od drveća koje raste na području Maroka, sadrži veliku količinu vitamina E i esencijalne masne kiseline, a osim u njezi kose moguće ga je koristiti i za njegu kože tijela.

3. Prirodan sapun ne isušuje vašu kožu. Mnoge vrste sapuna lišavaju vašu kožu vlage, stoga koristite prirodne sapune koji sadrže neke od sastojaka kao što su shea maslac, kozje mlijeko, gicerin, maslinovo ulje. Djevojkama i ženama s osjetljivom kožom lica preporučaju se proizvodi koji sadrže prirodan jogurt, med, mlijeko.

4. Za skidanje šminke ne morate koristiti neki kozmetički proizvod, dobar izbor za to svakako su i maslinovo ili bademovo ulje.

5. Ulja su odlična hidratacija. Onima koji planiraju početi koristiti prirodnu kozmetiku preporuča se da krenu u kupovinu prirodnih ulja. Ulje jojobe, kokosovo ulje, bademovo ulje, maslinovo ulje samo su neka od ulja koja će dobro hidratizirati vašu kožu.

6. Nemojte vjerovati svakoj etiketi. I proizvodi s natpisima "prirodno" ili "sadrži sastojke organskog porijekla" mogu sadržavati štetne tvari. Ako na proizvodu stoji natpis "organsko", on bi trebao sadržavati ne manje od 95 % organskih sastojaka.

7. Tražite kokosovo ulje! Taj sastojak, bio samostalan ili u kombinaciji s drugim sastojcima, posjeduje izvrsna kozmetička svojstva. Mnogi ga kozmetolozi smatraju i najboljim prirodnim kozmetičkim proizvodom uopće. Ono dobro hidratizira kožu, dodaje živost suhoj kosi, može se koristiti kao baza za šminkanje ili sredstvo za njezino uklanjanje.

8. Kozmetika s mineralnim sastojcima ne pripada sasvim u grupu prirodne kozmetike, no za razliku od ostalih uobičajenih kozmetičkih proizvoda ne sadrži parabene, konzervative i umjetna bojila.

9. Nemojte koristiti palmino ulje. Organizacija Greenpeace upozorava kako proizvodnja palmina ulja ugrožava prašume, a ono i nije osobito korisno za naš organizam.

10. Ako se ne znojite previše, probajte umjesto klasičnih dezodorana koristiti kristalni kamen.

11. Upamtite da vam možda neće svaka organska kozmetika pristajati. Aloe vera, kokosovo i maslinovo ulje, kamilica, zeleni čaj pristaju svima, no, naprimjer, neka ulja neće biti dobra za masnu kožu, a neka mogu uzrokovati pojavu akni. Također, neki sastojci dobiveni iz voća mogu izazvati alergije te iziritirati vašu kožu.


VIŠE O TEMAMAprirodna kozmetikaulje arganakozmetika s mineralnim sastojcimakokosovo uljekristalni kamenprirodan sapunorganska kozmetikamaslinovo ulje
Povezano