Umjetnost čipke na 26. međunarodnom festivalu u Lepoglavi

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 05.09.2022.

0

Na Koncertu punog mjeseca nastupit će Ana Rucner

Na Koncertu punog mjeseca nastupit će Ana Rucner

Lepoglavska čipka kao hrvatska kulturna baština predstavit će se kroz suvremene interpretacije pod motivom 'Čipka i umjetnost'

Ljepota i čarolija čipke te tradicija njezine izrade čuva se i baštini godinama, a posljednjih je doživjela transformaciju u moderno doba. Danas čipku možemo pronaći, osim na modernim odjevnim predmetima, kao što je nakit, u keramičkim i staklenim predmetima, pa sve do umjetničkih instalacija.
Priča o čipki na te se načine 'priča' i prenosi u nove oblike umjetnosti sa suvremenim inspiracijama u njezinoj strukturi. Lepoglavska čipka kao hrvatska kulturna baština predstavit će se kroz suvremene interpretacije pod motivom "Čipka i umjetnost" na ovogodišnjem 26. međunarodnom festivalu čipke Lepoglava 2022. koji će se održavati od 9. do 11. rujna, a organizatori su pripremili zanimljiv i bogat program.
Svečano otvaranje Festivala uz podizanje festivalske zastave održat će se 9. rujna (petak) 2022. godine u 19 sati u Lepoglavi.

Nakon otvaranja u 20:30 sati u atriju Pavlinskog samostana održat će se vatromet uz glazbu (Carl Orff: O'Fortuna – Carmina Burana).

U subotu 10. rujna održat će se brojna glazbena događanja. U 17 sati u Domu kulture Folklorno društvo „Mladost“ iz Banske Bistrice izvest će kulturno-umjetnički program zemlje partnera.

U Crkvi Blažene Djevice Marije u 19 sati koncert će održati Zagrebački gudački kvartet, a u 21 sat na terasi restorana „Ivančica“ održat će se Koncert punog mjeseca na kojem će nastupiti Ana Rucner.

Ove je godine zemlja partner Slovačka koja će se predstaviti s 11 vrsta svojih čipki, zidnim kuharicama kao likovnim izričajima slovačkih baka u organizaciji Slovačkog centra za kulturu Našice te izložbom „This is Slovakia“ u organizaciji Veleposlanstva Slovačke Republike u Hrvatskoj.

VIŠE O TEMAMAčipkaAna RucnerLepoglavska čipka
Povezano