U Ikeu stiže rasvjeta koju napaja sunčeva energija

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 29.03.2023.

0

Foto: Ikea

Foto: Ikea

IKEA i društveno poduzeće Little Sun udružili su se kako bi istražili mogućnosti dizajna u korištenju solarne energije za svakodnevne predmete

Zajedno s tvrtkom Little Sun, IKEA je krenula istraživati kako dizajn proizvoda za dom može pobuditi zanimanje za solarnu energiju kod još više ljudi. Rezultat suradnje je Sammanlänkad - dvije LED svjetiljke koje pokreće solarna energija, dizajnirane da ojačaju svijest o potrebi za alternativnim energetskim rješenjima.

Little Sun, tvrtka koju su osnovali svjetski poznati umjetnik Olafur Eliasson i inženjer Frederik Ottesen, organizacija je posvećena pružanju pristupa solarnoj energiji što većem broju ljudi, pogotovo u zajednicama bez uobičajene dostupnosti električne energije, prvenstveno u supsaharskoj Africi. Suradnja tvrtki IKEA i Little Sun čini snagu sunca opipljivom u lijepim i svrhovitim dizajnerskim proizvodima. Sammanlänkad je osmišljen da potakne ljude da iskuse solarnu energiju u kontekstu života kod kuće, naglašavajući njen potencijal kao alternativnog izvora energije za napajanje predmeta za svakodnevnu uporabu.

Sammanlänkad

Sammanlänkad

Sammanlänkad spaja ljepotu, umjetnost i dizajn sa solarnom tehnologijom. Dizajn Sammanlänkad LED stolne svjetiljke na solarni pogon inspiriran je Suncem i Zemljinim kretanjem oko njega. Izvor svjetlosti je u obliku polukugle koja je pojačana refleksijom zrcala kako bi se stvorilo sjajno sunce. Metalni okvir svjetiljke drži izvor svjetla i podesiv je, što omogućuje njezinu svestranu upotrebu - kao viseće ili stolne svjetiljke. Izvor svjetla se također može ukloniti sa stalka i koristiti kao samostalna svjetiljka.

Ikea Sammanlänkad

Ikea Sammanlänkad

Manja prijenosna svjetiljka praktična je za otvorene prostore. Dolazi sa žutim remenom, a tijekom dana može se objesiti na prozor ili ruksak radi punjenja. Obje svjetiljke opremljene su solarnim panelima i punjivim baterijama. Stolna svjetiljka također se može puniti preko utičnice pomoću svojih USB-A i USB-C priključaka – ako je ne punimo na suncu. Potpuno napunjena, baterija lampe također se može koristiti i za punjenje baterije mobilnog telefona.


VIŠE O TEMAMAkamperasvjetna tijelasunčeva energijaIKEALittle SunLED svjetiljke
Povezano