U Beču smo gledali (i fotkali) Carpenter Brut i Perturbator

Piše: Srečko Zajec, Zagreb
Objavljeno 14.11.2023.

0

Foto: Srečko Zajec, CroModa

Foto: Srečko Zajec, CroModa

Donosimo ekskluzivni fotoizvještaj s jedne od najatraktivnijih europskih koncertnih turneja u ovom trenutku. Posjetili smo bečku dvoranu Gasometer.

Potpisnik ovih redaka nije imao priliku posjetiti kultnu bečku dvoranu Gasometer već nekoliko godina, međutim odličan paket izvođača koji je po prvi puta odlučio zajedno pokoriti klupske pozornice diljem europskih metropola i više je no valjan razlog za posjet glavnom gradu svih Austrijanaca. Već smo izvještavali s koncerta Perturbatora iz ljubljanske Kino Šiške, a isto vrijedi i za prošlogodišnju izvedbu ništa manjeg Carpenter Bruta (također s iste lokacije). Činjenica da su oba sastava ovaj puta stigla u paketu, uzbuđenje je učinilo još većim.

Carpenter Brut. Foto: Srečko Zajec, CroModa

Carpenter Brut. Foto: Srečko Zajec, CroModa

Bacanjem pogleda na priložene linkove iz prvog odlomka, postaje jasno da su odgledani nastupi u prošlosti i više no premašili sva očekivanja, a audio-vizualno iskustvo ovog puta utoliko je bilo dvostruko istaknutije. Uz potporu uvodne hip hop/industrial/noise predgrupe Ho99o9, koja je svoj nastup odradila i više no korektno (iako možda previše podsjećaju na jedne Death Grips koje smo davnih dana također imali priliku gledati u domaćoj Tvornici), kompletna trojka bendova činila je jedan i više no respektabilan glazbenih paket.

Carpenter Brut

Carpenter Brut

S obzirom na mainstream prodor synthwave žanra koji je pokorio gaming industriju, a značajan trag ostavio i u filmskoj branši, ne čudi da u 2023. glavni predstavnici ovog stila pune velike dvorane kapaciteta više tisuća ljudi. Ako se k tome doda činjenica da Carpenter Brut i Perturbator svoje korijene vuku iz poznate francuske electro scene, postaje jasno zašto njihovi koncerti privlače širok spektar publike, od ljubitelja video igara i strastvenih kinofila pa do partijanera i metalaca.

Perturbator. Foto: Srečko Zajec, CroModa

Perturbator. Foto: Srečko Zajec, CroModa

Njihova glazba, koja ujedinjuje intenzivne ritmove s atmosferičnim melodijama, stvara jedinstveno iskustvo koje transcendira tradicionalne žanrovske granice, čime su ovi umjetnici postali sinonim za moderni kulturni fenomen.

Perturbator

Perturbator

U proteklih godinu do dvije, svaki pojedini izvođač izdao je nove albume pa je jednim dijelom setlista svakog sastava stavljala određeni naglasak upravo na aktualna izdanja. Ipak, pametno zaokružene cjeline nisu zanemarivala i starije, nerijetko sad već kultne, glazbene komade.

Foto: Srečko Zajec, CroModa

Foto: Srečko Zajec, CroModa

Tradicionalno, svaka izvedena pjesma bila je popraćena i više no grandioznom produkcijom i vizualnim efektima koje teško postižu i puno veći bendovi. Takve kombinacije starih i novih materijala stvorile su na kraju večeri svojevrstan osjećaj vremenske kapsule, vodeći publiku kroz evoluciju synthwavea, od njegovih korijena do aktualnog odmaka ka nekim drugim izričajima.

Foto: Srečko Zajec, CroModa

Foto: Srečko Zajec, CroModa

Sve u svemu, svakako večer za pamćenje.


VIŠE O TEMAMAkoncerti u BečuGasometer Vienna
Povezano