Sutra se otvara najveći kulturni događaj godine

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 23.09.2020.

0

Ars et Virtus: Hrvatska – Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine

Ars et Virtus: Hrvatska – Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine

Oko 150 eksponata stiglo je proteklih dana u Zagreb, a u 12 soba Galerije Klovićevi dvori bit će prikazana hrvatsko-mađarska likovna baština od srednjega vijeka do kraja Monarhije

800 godina zajedničke kulturne baštine ujedinilo je Hrvatsku i Mađarsku u najvećem muzejsko - galerijskom projektu ove godine u kojem je sudjelovalo više od 20 kulturnih institucija iz Hrvatske i Mađarske, dok je dio eksponata stigao i iz Republike Austrije.
Galerija Klovićevi dvori ovom izložbom nastavlja smjer plodonosnih međunarodnih suradnji te nakon hvaljene izložbe Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900., donosi izložbu "Ars et Virtus: Hrvatska – Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine", koja osim vizualnom atraktivnošću oduševljava i tehnički izrazito zahtjevnom produkcijom.
Oko 150 eksponata stiglo je proteklih dana u Zagreb, a u 12 soba Galerije Klovićevi dvori bit će prikazana hrvatsko-mađarska likovna baština od srednjega vijeka do kraja Monarhije. Na izložbi je radio niz međunarodnih stručnjaka i povjesničara. Ovo je bio projekt ne samo posudbe i prikupljanja eksponata nego i suradnje i razmjene iskustava, znanja i informacija među kulturnim institucijama na međunarodnoj razini, istaknuto je na konferenciji za medije povodom predstavljanja izložbe u Galeriji Klovićevi dvori.

I dok se posljednji eksponati postavljaju, netom prije otvorenja u Zagreb stiže i najstarija zastava Hrvatske iz 17. stoljeća. Posebna senzacija na izložbi bit će monumentalna Bukovčeva slika Dubravka, koja je otkupom mađarske vlade s Milenijske izložbe 1896. godine došla u posjed Muzeja lijepih umjetnosti u Budimpešti. Bit će izložene i kaciga i sablja Nikole Zrinskog iz Kunsthistorisches muzeja u Beču.

Izložba se u Klovićevim dvorima može pogledati do 22. studenog, a nakon toga se u prosincu seli u Mađarski nacionalni muzej u Budimpešti. U skladu s novim okolnostima, mađarski muzej priprema i virtualno razgledavanje izložbe za sve one koji neće biti u mogućnosti posjetiti muzej u Budimpešti. Autori su izložbe te njeni idejni začetnici: dr. sc. Petra Vugrinec, dr. sc. Marina Bagarić, dr. sc. Dragan Damjanović, a nastala je u koprodukciji Galerije Klovićevi dvori i Mađarskog nacionalnog muzeja u Budimpešti.

Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika vlade RH.

VIŠE O TEMAMAizložbe u ZagrebuKlovićevi dvori
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se