'Supermodeli? Nikad više, modna industrija ih je uništila!'

Piše: Flora Wang, Zagreb, New York
Objavljeno 12.09.2013.

0

Supermodeli, 1990. | Foto: Peter Lindbergh

Proslavljeni njemački modni fotograf Peter Lindbergh smatra kako su 'pravi' supermodeli krajem 80-ih donijeli revoluciju, ali i da je bajku prekinula modna industrija

Supermodeli, 1990. | Foto: Peter Lindbergh

New York Fashion Week za proljeće/ljeto 2014., koji nakon nekoliko spektakularnih dana završava večeras, osim dobrih kreacija ponudio nam je i sajam ljepote i zanimljivih faca. No, aktualna generacija najtraženijih manekenki nije oduševila Petera Lindbergha, slavnog njemačkog fotografa koji je još davne 1978., počeo surađivati s Vogueom.

"Nikada se više neće ponoviti era supermodela! To su bile posebne djevojke. 1988. je sve bilo tako lijepo i glamurozno, ali one su donijele i nešto svoje. Bile su pametne, jedinstvene, šetale su se bez make-upa i 'nabrijanih' frizura. Bila je to velika promjena", izjavio je Lindbergh za britanski Telegraph.

No, bajka ipak nije dugo trajala. "Na početku su te djevojke djelovale revolucionarno. 10 lica je zavladalo svijetom, ali ubrzo je stvari, nažalost, pokvarila industrija mode i ljepote. Oduzela im je svježinu i neovisnost i jednostavno ih pretvorila u ono što su žene u modnim magazinima bile i prije njih", objašnjava fotograf koji ih poznaje "u dušu" i koji je za britanski Vogue 1990. snimio legendarnu grupnu crno-bijelu fotografiju Naomi Campbell, Linde Evangelista, Tatjane Patitz, Christy Turlington i Cindy Crawford.


VIŠE O TEMAMAPeter LindberghsupermodeliNaomi CampbellLinda EvangelistaTatjana PatitzChristy TurlingtonCindy Crawfordmodna industrijamodeling
Povezano