Stižu vunene kape s posebnom društvenom pričom

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 26.11.2021.

0

Foto: Da-Mogu

Foto: Da-Mogu

Društveno poduzeće Da-Mogu pokreće internetsku trgovinu za prodaju rukotvorina. Od danas su tako na domaćem tržištu dostupne vunene kape s posebnom društvenom pričom.

"Mislimo da smo se na tržištu pojavili u pravom trenutku, osiguravajući našim kupcima kvalitetne kape od merino vune, i u isto vrijeme pružajući našim pletiljama osjećaj zadovoljstva i način stjecanja financijske dobiti. Sretni smo što smo uspjeli okupiti za početak čak 20 divnih žena", istaknula je Tatjana Aćimović, direktorica poduzeća Da-Mogu.
Šarene i jednobojne, velike i male, pletene i heklane, opuštene i uz glavu, takve kape za žene, muškarce i djecu od danas možete pronaći u internetskoj trgovini društvenog poduzeća Da-Mogu. Riječ je ovdje o rukotvorinama koje su dio slow fashion pokreta, čiji je cilj proizvodnja koja skrbi o društvenom aspektu, kvaliteti materijala, zaštiti čovjeka, okoliša i životinja. Praksa je to koja je postala popularna alternativa ubrzanom i konzumerističkom načinu života, te kupovnim navikama koje smo kroz takav život stvorili.
Društveno poduzeće Da-Mogu pokrenuto je s ciljem zagovaranja upravo ovakve vrste proizvodnje, ali i kako bi pružili mogućnost zapošljavanja teško zapošljivih osoba, i to osoba s invaliditetom, osoba starije životne dobi i osoba kojima je to prvo zaposlenje.

Vunene kape s posebnom društvenom pričom

Vunene kape s posebnom društvenom pričom

Kroz crowdfunding kampanju ovo je poduzeće uspjelo osigurati financijska sredstva za zapošljavanje dvije pletilje, osobe s invaliditetom, a izlaskom na tržište nastojat će osigurati novac potreban za zapošljavanja i drugih zainteresiranih pletilja.

"Mislimo da smo se na tržištu pojavili u pravom trenutku, osiguravajući našim kupcima kvalitetne kape od merino vune, i u isto vrijeme pružajući našim pletiljama osjećaj zadovoljstva i način stjecanja financijske dobiti. Sretni smo što smo uspjeli okupiti za početak čak 20 divnih žena", istaknula je Tatjana Aćimović.

Šarene i jednobojne, velike i male, pletene i heklane...

Šarene i jednobojne, velike i male, pletene i heklane...

Od samog početka, u projekt su se uključile i štićenice domova za starije i nemoćne u Zagrebu (Dom Sv. Josip i Dom Trnje), te njih pet marljivo radi na razvoju mustri za kape i njihovoj proizvodnji. Upravo su štićenice doma te koje su istaknule kako im je ovaj projekt donio brojne blagodati, pomaže im u opuštanju, razvija njihove motoričke i kognitivne sposobnosti, te povećava osjećaj općeg zadovoljstva i razvija kreativnost.  

U proizvodnju se uključilo ukupno dvadeset pletilja iz kontinentalne Hrvatske

U proizvodnju se uključilo ukupno dvadeset pletilja iz kontinentalne Hrvatske

Osim štićenica domova, u proizvodnju se do sada uključilo ukupno dvadeset pletilja iz kontinentalne Hrvatske, a kako ističe direktorica poduzeća, Tatjana Aćimović, s vremenom je cilj da se mreža pletilja proširi na sve krajeve Hrvatske, a možda i šire. Šarolik tim pletilja čine žene raznih dobnih skupina, u mirovini, nezaposlene, zaposlene i na bolovanju, a sve ih povezuje ljubav prema ručnom radu. Važan doprinos daje i nekoliko profesionalnih pletilja koje osiguravaju dodatne poduke, veće zalihe u slučaju potražnje, pa samim time i važan doprinos održivosti.

Važan doprinos daje i nekoliko profesionalnih pletilja

Važan doprinos daje i nekoliko profesionalnih pletilja

Kape koje su za sada dostupne u 18 modela, podijeljene su u kategorije kapa namijenjenih opuštenim i urbanim aktivnostima, te onih koje su predviđene za aktivnosti na otvorenom. Mandalina, Velebit, Una, Retfala, Kalelarga, samo su neka od kreativnih imena ovih jedinstvenih zimskih kapa, za koje iz poduzeća Da-Mogu kažu da su sve do jedne zanimljive, kreativne i moderne, ručno rađene kape od 100% merino vune, pletene i heklane, naprosto jedinstvene. Posebnost ove inicijative je i činjenica da na stranici na kojoj birate kapu za kupovinu možete upoznati i pletilju koja ju je isplela za vas.

VIŠE O TEMAMAvunene kapepletenježenske kapeTatjana Aćimovićdruštveno poduzeće Da-Mogu
Povezano