Stiže knjiga o radovima hrvatskih graffiti umjetnika

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 19.01.2022.

0

Blackbook Croatia

Blackbook Croatia

U Knjižnici Marina Držića u Ulici grada Vukovara 222 održat će se promocija knjige 'Blackbook Croatia', uredničkog tima Matije Vnučeca, Alena Milera i Krešimira Golubića

U knjizi su po prvi put objedinjeni radovi gotovo cjelokupne hrvatske graffiti scene. Radovi su predstavljeni kroz onaj najintimniji dio svakog crtača grafita - graffiti writera, njihove skice uz pomoć kojih umjetnici kreću na put usavršavanja vještine izvođenja i osobnog stila svojih graffiti murala. Knjiga predstavlja 192 umjetnika sa 192 rada sakupljena u periodu od ljeta 2020. pa do jeseni 2021. godine.
Više o samoj knjizi otkrili su nam autori Matija Vnučec i Alen Miler: "Ideja za ovaj projekt nastala u ljeto 2020. nakon povratka s jednog graffiti festivala te listanja naših blackbookova u koje smo sakupljali radove drugih kolega grafitera. Budući da u Hrvatskoj nema sličnog izdanja koje bi popratilo cijelu scenu, došli smo na ideju da sakupimo radove što više hrvatskih crtača i od toga napravimo knjigu.
Iako je odaziv bio odličan i većina kolega kojima smo predložili ideju nas je podržala, sakupljanje materijala se odužilo na gotovo godinu dana, a cijelu situaciju je zakomplicirala situacija s Covidom i lockdownovima, ali i činjenica da je dio crtača zadnjih godina iselio iz Hrvatske te danas žive u Njemačkoj, Irskoj ili slično.

Matija Vnučec, Alen Miler i Krešimir Golubić

Matija Vnučec, Alen Miler i Krešimir Golubić

Nakon gotovo godinu i pol dana od početne ideje danas s ponosom možemo predstaviti knjigu s kojom smo vrlo zadovoljni jer je u njoj okupljeno preko 90% ljudi koji se bave ovim specifičnom granom umjetnosti.

U knjizi se nalaze radovi 192 umjetnika ulične umjetnosti iz Hrvatske, a zanimljivo je da je svaka stranica unikatna i posebna na svoj način, od skica izvučenih samo olovkom do full color stranica obojanih markerima, vodenim bojama i drugim slikarskim tehnikama.

Sama knjiga je hommage ljudima koji su na početku stvaranja scene crtali, crtačima koji su trenutno aktivni da se predstave svojim radovima, ali i poticaj i ideja za razvitak individualnog stila svim budućim crtačima grafita."

Na sam dan promocije knjige, u KGZ - Knjižnici Marina Držića, otvorit će se i prateća izložba originalnih skica koje su autori sakupili kroz rad na knjizi, a budući da su izloženi u samom izlogu, u njima ćete moći uživati i izvan radnog vremena knjižnice.

VIŠE O TEMAMABlackbook CroatiagraffitiMatija VnučecAlen MilerKrešimir Golubić
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se