Splitska moda kroz desetljeća: Splićanke nekad i sad

Piše: CroModa, Split, Zagreb
Objavljeno 09.03.2016.

0

Splitska moda kroz desetljeća

Splitska moda kroz desetljeća

Splitska moda kroz desetljeća jedini je presjek splitskog streetstylea od početka prošlog stoljeća do današnjih dana

Poznato je da su Splićanke oduvijek bile modno osviještene i ponosne na svoj modni izričaj, koji je uvijek pratio sve europske trendove. Upravo je tim trendovima i njihovoj interpretaciji u Splitu posvećena izložba Splitska moda kroz desetljeća, ekskluzivno predstavljena u novootvorenom trgovačkom centru Mall of Split.
Splitska moda kroz desetljeća jedini je presjek splitskog streetstylea od početka prošlog stoljeća do današnjih dana, a autorica izložbe poznata je ljubiteljica mode, svestrana Petra Nižetić.
S prvim danom otvorenja svi posjetitelji Mall of Splita mogli su provjeriti kakve je trendove njegovao grad pod Marjanom. Na ukupno osam panela predstavljen je ne samo modni već i pregled društvenog života Splita. U modnom se presjeku tako našlo 'oslobođenje' žena iz korzeta i preuzimanje radnih mjesta u tvornicama, angažiranje prvih osobnih modista i frizera, početak ready-to-wear ere i privremeni kraj ere haljina uzrokovan - nestašicom čarapa. 

Foto-priča modiranja u Splitu nastavlja se otvaranjem prve robne kuće, ulaskom Borosana na velika vrata, trenda mini suknje, žarke šminke i čudnih frizura do pravila 'sve je dopušteno' i ponovnog oživljavanja dobrih starih trendova.

Možemo sa sigurnošću reći da je streetstyle postao jedna od zaštitnih karakteristika Splita, uz sve dobro poznate sportske klubove, kultne emisije i osobe koje je autorica Petra Nižetić prikazala na svoj osebujan način.

Dakako, izložba ne bi bila moguća bez ljubavi prema fotografiji, koju Split također njeguje, i velikom talentu Ante Verzottia, Feđe Klarića i Sonje Dvornik, te fotografijama iz Zbirke fotografija Muzeja grada Splita. Ono što izložbu čini dodatno zanimljivom je način na koji je postavljena - kao instalacija u obliku logotipa centra Mall of Split, koji će biti domaćin ovoj izložbi sve do kraja ožujka.

VIŠE O TEMAMAsplitska modaMall of SplitSplićankePetra Nižetićstreet stylemodne izložbe
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se