Prosječna žena na odjeću potroši gotovo 800.000 kuna

Piše: Sponzorirani članak, Zagreb
Objavljeno 26.01.2022.

0

Ilustracija. Foto: Pexels

Ilustracija. Foto: Pexels

Oko 10% žena si priušti barem jedan odjevni predmet na tjednoj bazi, a njih 14% nove kupljene stvari skrivaju od svog partnera

Koliko ste puta otvorili ormar pretrpan odjećom i pomislili kako nemate što odjenuti? Istraživanja pokazuju da čak 60% žena ima poteškoće sa svakodnevnim smišljanjem kombinacije za posao ili općenito za izlazak iz kuće. Modni trendovi se mijenjaju iz sezone u sezonu te je često zaista teško popratiti ih. Štoviše, na žene se stavlja dodatan pritisak bivanja uz korak s modnim trendovima zbog čega osjećaju da stalno moraju ulagati u izgled te kupovati nešto novo.

U velikom istraživanju ove tematike provedenom od strane Sure Womena bilo je uključeno više od 1000 ispitanica te se pokazalo da prosječna žena potroši na odjeću svotu od skoro 800.000 kuna u cjeloživotnom razdoblju. Oko 10% žena si priušti barem jedan odjevni predmet na tjednoj bazi, a njih 14% nove kupljene stvari skrivaju od svog partnera. Studija Sure Womena također je pokazala da preko 40% ženske populacije u jednom danu izmijeni barem 2 outfita, a šminka se oko 5 puta dnevno.

Potrošnja na odjeću, obuću te druge modne dodatke u Republici Hrvatskoj

Što se tiče Hrvatske, prema podacima Eurostata, ukupna godišnja potrošnja kućanstva 2019. godine iznosila je 9730€ po stanovniku, od čega je 420€ otišlo na odjeću i obuću.

Foto: WhitePress

Foto: WhitePress

Prema istraživanjima iz prijašnjih godina čak se pokazalo da su Hrvati narod koji najviše troši na odjeću od svih država središnje Europe. Primjerice, 2009. godine Hrvati su za odjeću i obuću izdvojili čak 930€ od 11 700€ ukupne potrošnje.

Foto: WhitePress

Foto: WhitePress

Kako smanjiti modne izdatke

Modna influencerica Titi Sogunro savjetuje kako zadržati moderan styling uz niskobudžetnu potrošnju. Prvenstveno napominje da ne treba trošiti velike količine novca na moderne i trendi odjevne predmete jer trendovi dolaze i odlaze. Ukoliko si ipak volite priuštiti nešto moderno, držite se nekog razumnog budžeta.

Također, nije potrebno da vam svaki komad bude brendiran, samim time vjerojatno i preplaćen. Trenerke i odjeću koju nosite po kući, pidžamu, kućne papuče i slično možete čak pronaći i usputno dok kupujete namirnice u nekoj trgovini namirnicama, primjerite u Lidl trgovini ili u Konzum katalogu, gdje za male novce možete dobiti visoku kvalitetu udobne odjeće.

Drugi savjet je da vodite računa o online rasprodajama. Iako ih tijekom godine ima mnogo, dvije su najvažnije. Radi se o ljetnoj rasprodaji, odnosno o periodu koji se proteže od kraja kolovoza kroz rujan te o zimskoj rasprodaji koja počne krajem studenog te završava u siječnju. Tijekom ovih razdoblja moguće je pronaći zaista razne proizvode na velikim popustima jer se na prijelazu sezona trgovci moraju riješiti robe.

Nadalje, Titi savjetuje da investirate u neke osnovne komade koje smatra da svaka žena treba imati u garderobi. Radi se o kvalitetnom blejzeru, dobro krojenoj suknji, crnim štiklama salonkama, nude sandalama te klasičnom trenč kaputu.

Foto: WhitePress

Foto: WhitePress

Iako su Hrvati prema nekim istraživanjima modno najosvješteniji narod na području središnje i jugoistočne Europe, moguće je i izgledati moderno i trendi bez da se svake godine dovedete do bankrota. Najvažnija je dobra organizacija te pametna kupovina.


VIŠE O TEMAMAonline shopping
Povezano