Prosječna hrvatska obitelj na smještaj potroši oko 9400 kuna

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 04.07.2022.

0

Ilustracija. Foto: Arriva

Ilustracija. Foto: Arriva

Najtraženije destinacije za putnike iz Istočne Hrvatske su Crikvenička rivijera, zbog geografske blizine, te Makarska rivijera zbog prirodnih ljepota

Prema prvim prognozama pred Hrvatskom je još jedna uspješna, ako ne i dosad najuspješnija, turistička sezona. Hrvati i dalje kao prvu destinaciju za odmor biraju Lijepu našu, većina rezervacija je iz kontinentalnog dijela Hrvatske, a tek u vrlo malom postotku za odmor biraju zemlje poput Grčke, Turske i Tunisa. Pokazuju to statistike turističke agencije Arriva travel koja nudi korisnicima aranžmane za ljetovanja.

U prosjeku domaći gosti, odnosno četveročlana obitelj, na smještaj potroši oko 9400 kuna, borave najviše sedam noćenja, plaćaju najčešće karticama na rate te uglavnom putuju osobnim automobilom, a 20% organiziranim autobusnim prijevozom. Iz Arrive travel napominju kako je jedan od trendova koji se javio uslijed pandemije da klijenti pri rezervaciji ljetovanja žele odraditi cijeli proces od upita do uplate elektronskim putem što prije korone nije bio slučaj.

Razlika u odnosu na 2020. i 2021. je i u potražnji za aviokartama prema europskim destinacijama. Naime, porast kupljenih karti za europske metropole u odnosu na 2019. god je čak 80% što u Arrivi travel pravdaju pojačanom željom putnika na nadoknade sve ono što u prethodne dvije godine nisu mogli posjetiti.

Što se pak tiče mjesta u koja domaći gosti putuju u Hrvatskoj, najtraženije destinacije za putnike iz Istočne Hrvatske su Crikvenička rivijera, zbog geografske blizine, te Makarska rivijera zbog prirodnih ljepota.


VIŠE O TEMAMAArriva travelhrvatski turizam
Povezano