Prirodne maske za rješenje (svih) problema s kosom

Piše: A.Š., Zagreb
Objavljeno 19.12.2013.

1085

Ilustracija | Foto: L'Oreal

Ilustracija | Foto: L'Oreal

Donosimo recepte za nekoliko prirodnih maski za kosu koje će vam pomoći pri rješavanju skoro svih problema

Svaki problem koji imate s kosom nešto vam poručuje, najčešće vam govori da vašem organizmu nedostaju određeni vitamini. Donosimo savjete na što trebate pripaziti prilikom izbora namirnica, kao i recepte za nekoliko prirodnih maski za kosu koje će vam pomoći pri rješavanju tih problema.

Masna kosa

Masna kosa govori o nedostatku vitamina grupe B, E i F, joda te o narušenom metabolizmu. Potrebno je jesti manje slatke, ljute i masne hrane, a više različitih žitarica, orašastih plodova, jaja, morske ribe i voća. Protiv masne kose učinkovito djeluju maske s limunovim sokom; donosimo vam recept za dvije jednostavne maske:

Maske za masnu kosu:

1. Pomiješajte dvije žlice limunovog soka s jednim žumanjkom te jednom žlicom meda. Masku nanesite na kosu dok je još suha; prvo je nanesite na tjeme, a zatim je rasporedite po čitavoj dužini kose. Ostavite je da djeluje 15-20 minuta te operite kosu šamponom.

2. Pomiješajte pet žlica limunovog soka s jednim žumanjkom te jednom žlicom čičkovog ulja. Nanesite masku na kosu i ostavite je da djeluje oko 15 ili 20 minuta. Zatim operite kosu šamponom.

Kosa koja presporo raste

Ako vam kosta raste previše sporo, nedostaju vam vitamini grupe B, posebno vitamin B3. Mlijeko, svježi kravlji sir, puretina te pivski kvasac u kapsulama pomoći će vam da riješite taj problem. Korisna je i sljedeća maska:

Maska za bolji rast kose

Jednu žlicu soka iscijeđenog iz luka pomiješajte s jednom čajnom žličicom čičkovog ulja i jednim žumanjkom. Utrljajte masku u korijen kose, a nakon jednog sata operite kosu šamponom.

Suha i lomljiva kosa

Suha i lomljiva kosa može govoriti o nedostatku vitamina A i kalcija, o kroničnom umoru te o mogućoj bolesti bubrega. Liječnici savjetuju da razmislite o svom načinu prehrane, jedite mrkvu s maslinovim uljem ili maslacem, svježi kravlji sir, pileća ili teleća jetrica. Osim toga, poželjno je jednom tjedno nahranite kosu sljedećom hranjivom maskom:
 
Jednu čajnu žličicu kvasca zalijte s pola čaše kefira te ostavite smjesu bar sat vremena da stoji kako bi došlo do fermentacije. Masku nanesite prvo na korijen kose, a zatim je raspodijelite po cijeloj dužini. Nakon 40-50 minuta operite kosu šamponom te ju isperite toplom vodom u koju ste dodali malo limunovog soka.

Perut

Perut se javlja kada u organizmu nedostaju vitamini grupe B te kada nam je imunitet oslabljen. Ovaj problem najbolje može riješiti voće i povrće, a preporučujemo i sljedeću masku:

Maska protiv peruti

3 žlice crnog vina pomiješajte s jednom čajnom žličicom meda i četvrtinom čaše vrhnja. Nanesite masku na kosu, a nakon pola sata operite ju šamponom.

Slaba kosa/kosa koja ispada

Kosa u pravilu ispada ili zbog previše stresa, ili kada vam nedostaje vitamina B8 i C, folne kiseline te željeza. U potonjem slučaju prehrana mora sadržavati dovoljnu količinu bjelančevina i masnoća. Kosu bi trebalo češljati češljem s širokim zupcima, a protiv ispadanja kose odlično je i čičkovo ulje, koje treba utrljati u tjeme, te čičkov šampon. Pomoći vam može i sljedeća maska:

Maska za jačanje kose

Pomiješajte jednu žlicu svježeg soka od kupusa, jedan žumanjak, jednu žlicu meda i jednu čajnu žličicu ricinusovog ulja. Nanesite masku na kosu, nadjenite na glavu kapu za kupanje te ju omotajte ručnikom. Ostavite masku na glavi oko pola sata, a zatim operite kosu šamponom.


VIŠE O TEMAMAnjega kosemaske za kosujačanje kosemaska protiv perutislaba kosamaske za masnu kosu
Povezano