Prijedlog za vikend izlet: Muzej bećarca u Pleternici

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 23.02.2023.

0

Foto: Domagoj Blažević

Foto: Domagoj Blažević

Dizajn i vizualno oblikovanje izložbe potpisuje koautorski tim Clinica Studio i Šesnić&Turković, a izvedbu je osigurao AVC

Bećarac, rimovani deseterački dvostih prava je šokačka kapsula mudrosti kojom se izražava sav spektar emocija i na duhovit način opisuju najrazličitije životne situacije. Postav Muzeja bećarca približava nam karakter bećarca kroz univerzalne teme poput odrastanja, prvih ljubavi, seksualnosti, starosti i različitih običaja kroz godinu i potiče ne samo na dijalog s bećarcem i kulturom Šokaca, već i na susretanje s različitim oblicima baštine UNESCO-a koje je bećarac ponosni član, ali što je još možda i važnije, na međusobno povezivanje.

Muzej bećarca u Pleternici poziva vas na putovanje do srca Slavonije koje će vas trajno inspirirati. Multimedijalni sadržaj, autentični predmeti, vrhunske autorske ilustracije i fotografije te umjetnički dokumentarni i animirani filmovi uklopljeni u pomno dizajniranu scenografiju izložbe stimuliraju sva osjetila, podjednako angažirajući vaše srce i um. Zasigurno najinteraktivnija izložba u Hrvatskoj obraća se svima: i velikima i malima, i onima koji su uz ovu baštinu odrastali kao i onima koju je tek trebaju upoznati i zavoljeti.

Autorice koncepcije muzeja iz kolektiva Muze dočarale su neke od doživljaja koji mogu postati dijelom memorije svakog posjetitelja:

"Putovanje svijetom bećarca omogućuje više od 40 interaktivnih izložaka. U muzeju možete otkriti osobne priče o bećarcu uz intimna kazivanja bećara i bećaruša, bodriti sudionike pravog bećarskog nadmetanja ili odabrati svog favorita u jedinstvenom dvoboju bećara Pave i poznatog slavonskog repera Kandžije. U pjevačkom studiju možete zapjevati bećarce, provjeriti svoje znanje kroz mnoge interaktivne kvizove ili komunicirati s robotom – bećarušom, koja propituje kreativnu snagu umjetne inteligencije. Najmlađe će oduševiti ringišpil bećarca i pokladna buka koju mogu sami proizvesti. Nismo zaobišle niti lascivne, tzv. masne bećarce koje mogu istraživati samo posjetitelji 16+."

U razvoju Muzeja bećarca kolektiv Muze okupio je vrhunske hrvatske stručnjake. Dizajn i vizualno oblikovanje izložbe potpisuje koautorski tim Clinica Studio i Šesnić&Turković, a izvedbu je osigurao AVC. Preko 200 umjetnika, stručnih suradnika i izvođača sudjelovalo je u stvaranju sadržaja izložbe, kao i nekoliko stotina pojedinaca, udruga, ustanova i organizacija iz cijele Slavonije, Baranje i Srijema, pa čak i Mađarske.

Muzej bećarca u Pleternici mjesto je koje će će vas osvojiti svojim originallnim i maštovitim postavom. Zapjevajte, popijte čašu vrhunske Graševine, zasvirajte uz tamburicu, najmlađe zabavite interaktivnim igrama... i na zabavan način naučite nešto o bogatoj šokačkoj baštini.


VIŠE O TEMAMAMuzej bećarcaPleternicamuzeji
Povezano