Pranje i sušenje prema tipu kose: 6 savjeta i trikova

Piše: Barbara Daničić, Zagreb
Objavljeno 19.11.2012.

1475

Ilustracija | Foto: Avon

Ilustracija | Foto: Avon

Donosimo vam nekoliko važnih pravila kojih se trebate pridržavati ako želite lijepu i njegovanu kosu

Koliko često treba prati kosu? Koja vrsta šampona je najbolja za određeni tip kose? Kako osušiti kosu, a da ju se minimalno ošteti? To su samo neka od pitanja koja si često postavljamo.
Kosa je ukras na glavi svake osobe. Stoga je poželjno da uvijek bude čista, njegovana i savšeno oblikovana. Evo kako ćete pomoći svojoj kosi da opet zablista:

1. Pronađite odgovarajući šampon za svoju kosu

Koristite šampon koji odgovara vašem tipu kose: za normalnu, masnu, suhu, tanku, kovrčavu ili obojenu kosu. Zašto? Zato jer su aktivne tvari u određenoj kombinaciji stvorene baš  za njegu određenog tipa kose.

2. Perite kosu ovisno o njenom tipu

Masna kosa nastaje zbog prekomjernog lučenja loja koji iritira kožu na glavi. Ovaj tio kose trebate prati relativno često, ali ujedno i jako oprezno, kako bi se očuvala PH vrijednost kože na glavi.

Suha kosa nastaje pak zbog nedovoljnog lučenja loja. Zbog toga je nužno opskrbiti kosu dodatnim hranjivim tvarima i vlažnošću kako bi opet postala jaka i glatka.

Obojena kosa koja se često boja ili se na nju nanose pramenovi sklona je oštećenju.

Zbog toga je nužno koristiti neki od njegujućih šampona kako bi kosa ostala blistava i sjajna.

Miješani tipovi kose: Tanka, kovrčava ili obojena kosa može ujedno biti suha, masna ili normalna. Za očuvanje zdravlja kose postoji samo jedno rješenje: šamponi, tj. proizvodi za njegu za svačiji tip kose te njihovo naizmjenično korištenje.

Primjerice, koristite naizmjenično šampon za obojenu kosu sa preparatima za tanku ili kovrčavu kosu.

3. Preventivne zaštitne mjere

Izbjegavajte prečesto pranje: Perite kosu redovito, ali ne prečesto budući da previše higijene uništava prirodni zaštitni sloj kose.

Koliko puta je poželjno pranje kose? Pranje jednom ili dvaput tjedno predstavlja idealni ritam pranja za svačiji tip kose.

Zlatno pravilo: ne koristite previše šampona jer oni dugoročno uništavaju vlakna kose.

Ukoliko imate probleme s kosom, kao što su pojačano ispadanje kose, jako masna ili jako oštećena kosa, obavezno kupite u ljekarni poseban šampon te se  posavjetujte s vašim liječnikom.

4. Savjeti za pranje kose

Dobro namočite kosu pod mlazom vode, a potom istisnite šampon veličine lješnjaka na dlan i nanesite na kosu. Dodajte malo vode, zapjenite kosu i vrhovima prstiju lagano izmasirajte kosu kako biste potaknuli mikrocirkulaciju. Počnite sa strane pa prema gornjem dijelu glave i zatiljku. Potom isperite kosu i ponovite postupak. Kosu temeljito isperite, prvo toplom a onda mlakom i na samom kraju hladnom vodom, kako biste osigurali još sjajniji i bujniji izgled kose.

5. Trikovi za njegu problematične kose

Ako imate jako suhu kosu, osim šampona upotrijebite i masku za obnavljanje kose. Ostavite da djeluje nekoliko minuta i zatim isperite.

Ako se borite sa zapetljanom kosom, stavite na kosu conditioner. Pustite da djeluje nekoliko minuta te potom isperite.

Odličan način da se riješite kose bez sjaja je da je ispirete octom. Naime, ocat rastvara talog na vlasima od lakova i gelova koji umanjuju sjaj te  vraća živost kosi.

6. Sušenje kose

Kosu prosušite ručnikom, očetkajte ju i ponovo prosušite pojedinačne pramenove drugim ručnikom koji je potpuno suh.

Ako imate kovrčavu kosu izbjegavajte sušenje fenom jer „napuhuje“ kosu i stvara preveliki volumen.

Za dugu ravnu kosu koristite fen na kojem se može regulirati toplina te sušite kosu na srednjoj ili najnižoj temperaturi.

VIŠE O TEMAMAnjega kosešampon za kosuconditionertanka kosakovrčava kosaobojena kosasuha kosaduga kosa
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se