Otvorena Izložba hrvatskog dizajna 0708

Piše: CroModa.com
Objavljeno 04.12.2008.

0

Ilustracija (Foto: Virovitica.net)

Centar za dizajn Hrvatske gospodarske komore u svom je novom izložbenom prostoru predstavio dio Izložbe hrvatskog dizajna 0708, koja se odnosi na produkt/industrijski dizajn te modni i odjevni dizajn. Izložba je otvorena 2. prosinca u Centru za dizajn HGK.

Ilustracija (Foto: Virovitica.net)

Centar za dizajn Hrvatske gospodarske komore u svom je novom izložbenom prostoru predstavio dio Izložbe hrvatskog dizajna 0708, koja se odnosi na produkt/industrijski dizajn te modni i odjevni dizajn. Izložba je otvorena 2. prosinca u Centru za dizajn HGK.

Direktor Centra za dizajn Luka Mjeda naglasio je kako je riječ o dijelu Izložbe hrvatskog dizajna 0708, koje Hrvatsko dizajnersko društvo redovito organizira kao bijenalnu izložbu, a kako bi se javnosti pružio uvid u kvalitetnu dizajnersku produkciju nastalu u posljednje dvije godine te time pridonijelo afirmaciji dizajna kao područja za tehnološku inovaciju te reagiranja na društvene pojave. Izložba je bila predstavljena široj javnosti u listopadu na Zagrebačkom velesajmu, i to u kategorijama - dizajn vizualnih komunikacija, industrijski / produkt dizajn, koncept, modni i odjevni dizajn.

Gospodarstvo sada ima snage da uz razvijanje trgovine krene i u stvaranje novih proizvoda, a osim dosadašnje podrške Ministarstva kulture u području dizajna, očekuje se podrška i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, a ona je potrebna osobito malom i srednjem poduzetništvu koje se mora nositi s globalnim dizajnom, rekao je Mjeda istaknuvši i dvije svjetske nagrade koje su ostvarili domaći dizajneri.

Predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva Ira Payer naglasila je kako Hrvatsko dizajnersko društvo okuplja više od 400 dizajnera i studenata dizajna, a društvo je organiziralo već petu uzastopnu izložbu hrvatskog dizajna, čiji je dio predstavljen i u Centru za dizajn HGK. Kako je rekla, hrvatski je dizajn prema kvaliteti sve bolji te opsežniji i u grafičkom dizajnu osvaja svjetske nagrade. Očekuje se da će i produkt dizajn ostvarivati međunarodne uspjehe no potrebna je i podrška poslovnih subjekata.

Sani Ljubunčić, ravnatelj Uprave za poticanje ulaganja Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, naglasio je važnost dizajna te njegovih europskih i svjetskih rezultata, a osobito je važno raditi na kreaciji novih proizvoda.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević naglasio je kako je Centar za dizajn HGK mjesto gdje će se prepoznati kreacija, prikupljati dokumentacija dizajna te dizajn predstavljati široj javnosti. Govoreći zbog čega je grafički dizajn ispred produkt dizajna, predsjednik HGK osvrnuo se na dolazeću krizu, naglasivši kako se utjecaj globalne krize u Hrvatskoj očekuje do kraja 2009. te u 2010. godini, ali hrvatska kriza traje već 30 godina. U tom se vremenu u Hrvatskoj nije investiralo u neku novu industriju, a izgubljene su ili smanjene brojne industrije koje je Hrvatska razvijala te na koje bi se mogao osloniti produkt dizajn. Također su izgubljena brojna tržišta (istočno, tržište nesvrstanih itd.). Naveo je kako je primjerice u deindustrijalizaciji danas 25 posto manje pojedinačnih artikala u izvozu nego što ih je bilo početkom devedesetih godina. Na naplatu dolaze i dugovanja, a bez krize bismo se zaduživali još i više, rekao je Vidošević dodavši kako je vrijeme krize jedinstvena prilika i vrijeme za rješavanje tih pitanja. Od produkt dizajna se stoga sada mogu očekivati rezultati, a i HGK u akciji Kupujmo hrvatsko afirmira ideju te poziva na kupnju vrhunskog domaćeg proizvoda.

Izložba se inače može razgledati radnim danom od 10 do 16 sati do 31. prosinca 2008. godine u Centru za dizajn HGK u Draškovićevoj 45.
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se