Opatija prva na svijetu postala zona besplatnog čitanja

Piše: CroModa, Opatija
Objavljeno 27.09.2017.

0

Opatija | Foto: Marko Mihaljević

Opatija | Foto: Marko Mihaljević

Dobro došli u Opatiju, otvorenu virtualnu knjižnicu — prvi turistički grad u Hrvatskoj i svijetu koji povodom Svjetskog dana turizma postaje FREE READING ZONE

Prošloga prosinca Hrvatska je postala prva zemlja na svijetu kao zona besplatnog čitanja, otvorena virtualna knjižnica dostupna svim ljudima. Ovaj revolucionarni pilot-projekt, vođen grupom vizionara pod pokroviteljstvom organizacije koja lansira FREE READING ZONE širom svijeta, No Shelf Required, otvorio je naše umove i srca prema ideji besplatnog čitanja za sve ljude. Današnja objava portala No Shelf Required ukazuje na važnost i potencijal tehnologije da u potpunosti transformira način na koji knjige i znanje dopiru do ljudi izvan institucija i daleko od gradova, velikih gradskih knjižara i urbanih sredina.
Ovoga rujna ispisuje se sljedeće poglavlje u hrvatskoj priči o zonama besplatnog čitanja u gradu Opatiji unutar čijih granica za virtualnu knjižnicu pod nazivom Opatija Reads nije potrebna autorizacija ni potvrda identiteta. Kako se na vrijednost projekta od početka ukazuje iz perspektive ne samo kulture i obrazovanja već i turizma, građani Opatije kao i njezini mnogobrojni turisti u naredna dva tjedna mogu besplatno čitati pregršt knjiga iz cijelog svijeta, na raznim jezicima, uključujući i hrvatski.
Opatija | Foto: Marko Mihaljević

Opatija | Foto: Marko Mihaljević

Sve što korisnici trebaju napraviti je skinuti aplikaciju Opatija Reads za Android, iOS, ili Windows pametne telefone i tablete. Knjižnici se unutar zone može pristupiti i putem stranice https://opatijareads.odilotk.es.

No Shelf Required je projekt u Opatiji iskoristio kao priliku da cijela FREE READING misija dobije snažan i izrazito kreativan novi vizualni identitet. Danas je Opatija prepoznatljivo mjesto kao zona besplatnog čitanja jer je obavijena tirkiznom bojom, a logo FREE READING ZONE vidljiv je na raznim lokacijama unutar grada. Ako prošećete gradom prema gradskoj tržnici, naići ćete na instalaciju koja simbolizira misiju i viziju projekta—umrežiti znanje i povezati ljudske misli i ideje na neraskidiv način, danas u Opatiji, sutra u New Yorku, preksutra u Alepu."Knjige su pčelice koje nose životvorni pelud od jednog do drugog uma," kaže James Russell Lowell, Woody Allen očekivano duhovito ističe „Čitam u samoobrani”, a Thomas Whartonov „Sat proveden u čitanju je sat ukraden iz raja." Ovi, kao i brojni drugi citati izvješeni na instalaciji gusto isprepletenih tankih niti, potiču nas na čitanje te ujedno ukazuju na važnost dostupnosti knjiga svima unutar guste mreže znanja koju je ljudska vrsta ispreplela kroz vrijeme ne bi li se čovjek emancipirao, a svijet bio bolji.

VIŠE O TEMAMAknjiževnostFreee Reading ZoneOpatijaNo Shelf Required
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se