OKO oslikala 90-metarski mural na zidu platoa MSU-a

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 14.10.2015.

0

Foto: John Pavlish

Foto: John Pavlish

U utorak 13. listopada u večernjim satima završio je veliki projekt umjetnice Oko - Open My Eyes That I May See - koji je započeo 17. rujna u Muzeju suvremeni umjetnosti

Riječ je o projektu koji je uključivao oslikavanje i uređenje zapadnog zida platoa MSU-a, vidljivog s raskršća Av. Dubrovnik i Av. Većeslava Holjevca.

Projekt je planiran i realiziran u suradnji s umjetnicom OKO, koja je tijekom mjesec dana marljivo radila na oslikavanju murala dužine od oko 90 metara. Zbog pozicije i veličine murala, od jučer navečer mogu ga promatrati prolaznici, vozači, korisnici javnog prijevoza... Ovaj će rad afirmirati uličnu umjetnost kao legitiman dio suvremenog umjetničkog stvaralaštva, a ujedno dodatno otvoriti i približiti Muzej novoj publici. Od preseljenja u novu zgradu i novo susjedstvo 2009. godine, MSU kontinuirano radi na povezivanju i komuniciranju s novim okruženjem u koje se smjestio. Oslikavanje zapadnog zida platoa Muzeja pridonijet će i uređenju okoliša na tom raskršću te tako stanovnicima Novog Zagreba i prolaznicima možda otvoriti neke nove vidike. I sam naziv murala referira se na moć koju umjetnosti ima u širenju naših vidika: omogućava nam da gledamo i uistinu vidimo, čak i ono što ponekad izbjegavamo vidjeti.

Još od otvorenja MSU potiče interakciju s prolaznicima postavljanjem umjetničkih djela na otvorenom, od kojih su neka postala svojevrsnim simbolom zgrade (npr. Dvostruki tobogan Carstena Höllera, Oči pročišćenja Mirosława Bałke ili Oblik prostoraIvana Kožarića), pa će tako i mural Open My Eyes That I May See postati dio zbirke na otvorenom.

Umjetnica OKO izlaže svoje slike, murale i instalacije u brojnim galerijama i muzejima, kao što su Victoria&Albert Museum u Londonu, galerija e-flux u New Yorku, te MSU Zagreb, ali u isto vrijeme ostvaruje projekte i u javnom prostoru. Njezini radovi ugrađeni su u urbanu uličnu kulturu. Više od deset godina tajno je izrađivala instalacije na ulicama koristeći različite tehnike poput linoreza, bakroreza i crteža. OKO također sudjeluje u raznim uličnim i grafiterskim inicijativama. Živi u Londonu i Zagrebu.


VIŠE O TEMAMAmuralgrafitiMuzej suvremene umjetnosti
Povezano