Odlična kolekcija Andreje Bistričić, Boris Pavlin dosljedan sebi

Piše: Dunja Lacković, Zagreb
Objavljeno 02.04.2011.

0

Cro A Porter

Cro A Porter

Ugodna i mirna atmosfera druge večeri proljetnog Cro A Portera, bez pretjeranog blicanja fotoaparata u prvim redovima, dokaz je da su revije te večeri bile namijenjene pravim modnim znalcima i ljubiteljima umjetnosti općenito

Specifičan potpis Marine Obradović

Večer je otvorila revija Marina Design. Dizajnerica Marina Obradović već je unaprijed najavila da je modele za novu kolekciju nastojala lišiti slojevitosti i stvoriti “skulpturalno - arhitektonske forme kao dobru bazu za daljnje istraživanje i naglašavanje konstrukcije, te poigravanje detaljima“. Tako je, uz glazbenu podlogu Combichrista, prikazana kolekcija hlača u kombinaciji sa korzetima i safari košuljama možda djelovala jednostavno, no dizajneričin specifičan potpis prisutan je u svakom modelu.

Fjaba - jedna od zanimljivijih kolekcija sezone

Sljedeći se publici predstavio modni trojac Ida i Mirna Litović, poznatije kao Fjabe, sa Tončijem Meštrovićem koji stoji iza branda Sin Factory. Kolekcija naziva 'Peek-a-boo' već je premijerno prikazana tijekom London Fashion Weeka. Donosi modele zagasitih zemljanih tonova i komada cvijetnog uzorka, uglavnom kratkih romantičnih haljinica, komadi kao stvoreni za samozatajne boemske princeze. Iako cjelokupna kolekcija odiše mirisom jeseni, što je dodatno naglašeno krznenim i kožnim detaljima, konceptualno svojstvena, svakako je jedna od zanimljivijih ove sezone.


Madame Demode - neobično i zanimljivo

Viktorija Vržesnevskaja koja stoji iza imena Madame Demode, publici je predstavila kolekciju inspiriranu dalekom Indijom. Kako je sama rekla, neke modele izradila je preoblikujući trake i šalove u odjevne predmete. Vrečasti modeli, neobičnih tekstura i naizgled nespojivih komada, od kojih se posebno istiću prozračne košulje asimetričnog kroja i tirkizne sjajne bermude, toliko su neobični i zanimljivi da ih nije lako opisati riječima, što dokazuje posebnost kolekcije.


Ogi Antunac - za samouvjerenu publiku

Očekivano darkersku kolekciju, još jednu izrazito zanimljivu ove sezone, predstavila je dizajnerica Ogi Antunac. Kako je već sama najavila, modele u novoj kolekciji prikazala je u ležernijoj, sportskoj dimenziji, predstavivši svoju viziju transformacije legendarne 'spitke', jakne popularne u subkulturnim i underground krugovima društva. Izuzetno nosivi modeli prepoznatljivog dizajneričinog potpisa, namijenjeni samouvjerenoj publici koja zna što želi i ne boji se to pokazati.


Tomislav Bahorić je pravo osvježenje

Prošlosezonski debitant Tomislav Bahorić predstavio se publici svojom novom kolekcijom, jedinom muškom kolekcijom na proljetnom izdanju Cro A Portera. Siva kolekcija zgužvanih modela hlača i košulja od pamuka i kože, maglovitog prizvuka, čiju je mističnost dizajner dodatno naglasio decentno istaknutim nakitom u obliku križeva. U moru ženskih kolekcija, pomalo intrigantan, dizajner je pravo osvježenje.


Odlična Andreja Bistričić

Još  jedna dizajnerica koja je na Cro A Porteru debitirala prošle sezone, mlada je Andreja Bistričić. Već je kod prvog predstavljanja dala do znanja da je u svojem radu pod velikim utjecajem britanske (sub)kulture, što je ponovo pokazala novom kolekcijom. Intenzivna, moglo bi se reći 'nabrijana' kolekcija, naziva 'Rapture', prevladavajuće crne i strogih krojeva, plisiranih suknji, transformirane bijele košulje, hlače i haljine koje kao da su netom prije prikazivanja nemarno razderane. Pankerski štih dodatno je naglašen ruksacima i torbicama s potpisom Mice Torbice, lancima i nakitom Tomislava Zidara, te neizostavnim martensicama. Odlična kolekcija, koja pomalo izaziva žaljenje što u zagrebačkim ulicama nikad nećemo pronaći inspiraciju kakvu pružaju londonske ulice.


Boris Pavlin: Ležeran i doljedan sebi

Posljednji druge večeri publici se predstavio svima dobro poznati, omiljeni Boris Pavlin. Nakon niza individualističkih, intenzivnih i otkačenih modela viđenih te večeri, atmosferu je smirila još jedna bajkovita kolekcija Pavlinovih haljina. Iako prilično na tragu prošlosezonske kolekcije, što u krojevima, što u materijalima, reći za Pavlina da se ponavlja bilo bi krajnje neprimjereno. On je jednostavno dosljedan sam sebi, a u novim modelima kao da je prisutan dašak ležernosti što se od jedne proljetne kolekcije, makar se radilo o večernjim haljinama, i očekuje. VIŠE O TEMAMAAndreja BistričićBoris PavlinTomislav BahorićOgi AntunacMadame DemodeFjabaMarina Obradović
Povezano