Odjeća, maska i kostim kao medij u suvremenoj umjetnosti

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 12.05.2015.

6

Rad Matije Čopa

Rad Matije Čopa

U Galeriji Multimedijalnog kulturnog centra Split, 15. svibnja će biti otvorena iložba 'Imageination / Odjeća, tekstil, maska i kostim kao tema i medij u suvremenoj umjetnosti'

Riječ je o izložbi radova u raznim medijima i područjima suvremene umjetnosti, koji se tiču i uzimaju kao svoj materijal tekstil (draperiju, tkanje...), odjeću (modnu, anti-modnu, odjeću kao ready-made, kao kostim ili maska tj. kao potvrdu ili način promjene ili negacije identiteta) ili prisvajaju modne strategije poput omatanja, nabiranja, catwalka, samoprezentacije, komunikacijskog jezika mode. Kustosica izložbe je Silva Kalčić.
Nazivom izložbe želi se asocirati na propalu hrvatsku modnu industriju za mlade, ali i vizualnu kulturu odnosno kulturu slike danas. Također, naziv izložbe ima poveznicu s anti-modom Miroslava Šuteja s obzirom na naslov knjige Andreja Smrekara iz 2005. („Image/ination – Miroslav Šutej, Drawings, Prints, Paintings and Objects 1961/72“, Skaner studio, Zagreb). Instalacija Momčila Goluba pod nazivom „Geometrijska apstrakcija od krojačke podstave za kompozitora Richarda Wagnera naručena u Diora 1980. na temelju Nadarove fotografije (1980. – 1986.)“ re-kreirana je u suradnji s Udrugom Kamensko.
Izložbom suvremene umjetnosti na ovu temu postavlja se ne samo pitanje odnosa umjetnosti i dizajna, odnosno mode, odnosa umjetnosti i tržišta, već odnosa medija izložbe i publike. Skulptura Blasted Lenin's Coat (Kaput raznesenog Lenjina) Dalibora Martinisa iz 2012. godine, svojevrsni tour-de-force izložbe, komemorira događaj djelomičnog raznošenja spomenika Lenjinu eksplozivom u St. Petersburgu 1. travnja 2009. Kaput je krojen i šivan od filca u dimenzijama (visok je oko 3 m) koje odgovaraju visini Lenjinove skulpture. Rupa u stražnjem dijelu kaputa načinjena je eksplozivom. Rad je dio serije Data Recovery (Povrat podataka) koja se temelji se na procesu djelomičnog povrata podataka iz memorije no bez odgovarajućeg društvenog i informacijskog konteksta koji je ranije pružao okvir za njihovo razumijevanje. Svaka rekontekstualizacija je interpretacija, historizacija ili manipuliranje izgubljenim sjećanjem. Na izložbi će biti predstavljen i vaneuropski video rad Sharifa Wakeda pod nazivom „Chic Point 1“ iz 2003. godine, gdje je u catwalk maniri revijski prikazana humorna odjeća za flâneura.

Umjetnik ovim projektom ironijski kritizira problem palestinsko-izraelskih odnosa: činjenice svakodnevnih zaustavljanja i pretresa prolaznika na sigurnosnim punktovima u gradu te na granici zona. Prolaznicima biva naređeno da se djelomično razodjenu, u potrazi za skrivenim oružjem. Haute-couture muška modna linija oblikovana je s otvorima ili redimenzioniranjem kroja tako da dijelovi tijela nositelja budu izloženi pogledu prolaznika. Odjeća je oblikovana sedimentiranjem semantičnih formi. Video rad "Volim Zagreb" iz 2008. kaptira Slavena Tolja kako šeće središtem grada noseći crni baloner, ogrtač tijela, i motorističku kacigu sa spuštenim vizirom.

VIŠE O TEMAMAMatija Čopmodne izložbetekstilna industrijamodna industrijaSilva Kalčić
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se