Audi A4 u novom ruhu

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 31.10.2011.

1

Redizajnirani model A4

Redizajnirani model A4

Audi je redizajnirao seriju modela A4, tako da je najprodavaniji model ove ugledne kuće postao još atraktivniji

Novi izgled Audijevog modela A4 dodatno ističe vodoravne linije prednjeg dijela. Poklopac motora je više zakrivljen, gornji kutovi single frame rešetke su podrezani, a poprečne rešetke i Audijevi prsteni dobili su treću dimenziju. Redizajnirani odbojnici jako su privlačni sa svojim zakrivljenim otvorima za zrak, revidiranim rešetkama i ravnim prednjim svjetlima za maglu.
Prednja svjetla su također promijenjena, s blagim valom u donjim rubovima te preraspodijeljenom unutrašnjosti svjetlosnog sklopa. LED dnevna pozicijska svjetla čine usku, optički homogenu traku, koja ostaje otvorena u blizini Xenonskih leća. Stražnja svjetla odražavaju oblik prednjih svjetala, a u kombinaciji sa Xenon plus svjetlima imaju homogene LED trake. Redizajniran je stražnji odbojnik s integriranim difuzorom, s tim da ispušni sustav uvijek završava s dvostrukim cijevima.
Limuzinski i Avant modeli imaju dužinu od 470 cm, dok A4 allroad quattro i S4 modeli mjere 472 cm.

Unutrašnjost

Audi nudi veliki izbor novih obruča upravljača s kromiranim i umetcima visokog sjaja, dok kožni, sportski obruč upravljača također po želji uključuje podrezan donji dio. Stup upravljača i kontakt brava su promijenjeni. Dodaci visokog sjaja i tanki kromirani umetci na kontrolama doprinose eleganciji unutrašnjosti.

Audi A4

Audi A4

MMI navigacijski sustav plus sustav sada uključuje četiri umjesto osam tipki, dok je funkcija upisa integrirana u gumb za kontrolu glasnoće. Druga poboljšanja se odnose na automatski mjenjač, efikasniji klima uređaj, Audi drive select sustav i multifunkcijski obruč upravljača. Grijanje sjedala i klima uređaj se sada direktno kontroliraju preko odgovarajućih tipki.

Prtljažnik modela A4 limuzine i dalje ima kapacitet od 480 litara, odnosno 962 litre s preklopljenim stražnjim sjedalima. Modeli A4 Avant i A4 allroad quattro imaju kapacitet prtljažnika, redom 490 i 1.430 litara, dok za oba modela Audi nudi opcijski električki upravljani poklopac prtljažnika.

Motori

Pogonski sustav novog modela A4 postavlja nove standarde. Potrošnja goriva je u prosjeku snižena za 11 posto, unatoč povećanju snage i okretnog momenta većine motora. U limuzinskom i Avant modelu, Audi nudi šest TDI i četiri benzinska motora, uz 23 moguće kombinacije motora i mjenjača. Svi motori uključuju sustave direktnog ubrizgavanja goriva s prednabijanjem, a start-stop i sustav obnove energije su dio standardne opreme.

Pogonski sustav

Široki asortiman pogonskih sustava je tipičan za Audi. Šest-brzinski ručni mjenjač je standardni dio ponude u limuzinskim i Avant modelima s pogonom na prednje kotače; većina izvedbi kao opciju nudi kontinuirano promjenjivi multitronic. Izvedbe s quattro pogonom imaju ručni mjenjač ili (od motora 2.0 TDI sa 130 kW (177 KS) na više) sedam brzinski S tronic mjenjač. Model A4 allroad quattro uključuje ručni mjenjač ili S tronic mjenjač uz bilo koji motor.

Quattro stalni pogon na sve kotače je standardni dio opreme modela A4 allroad quattro, te je dostupan u limuzinskoj i Avant izvedbi od motora 2.0 TDI sa 105 kW (143 KS).

Šasija

Šasija modela A4 je izuzetna sa svojom sportskom preciznosti, visokom razinom udobnosti i superiornom sigurnosti. Nosači kontrolnih ramena stražnjeg ovjesa i značajke amortizera su još finije namješteni. Većina komponenata prednjeg ovjesa s pet veza i trapezoidnim nosačima povezanog stražnjeg ovjesa je napravljeno od aluminija.

Elektromehanički servo sustav upravljanja je nov u svim modelima ove serije. Još jedna napredna značajka koja modelu A4 daje specijalni status u njegovoj klasi je Audi drive select sustav. Sve izvedbe s prednjim pogonom modela A4 uključuju elektronski program stabilnosti (ESP) s elektronskim diferencijalom s ograničenim proklizavanjem.

Sustavi pomoći

Za A4 obitelj, Audi nudi napredne sustave pomoći, kako bi vožnja bila što opuštenija. Standardni dio paketa u svim izvedbama je novi informacijski sustav vozača s preporukama kočenja – on detektira i svraća pozornost vozača na odstupanja od tipičnog ponašanja u vožnji na osnovi pokreta upravljača i drugih parametara.

Informacijski i zabavni sustavi

Za seriju modela A4, Audi nudi cijeli komplet najmodernijih informacijskih i zabavnih sustava. Standardni dio opreme je chorus CD radio uređaj sa osam zvučnika, dok se u vrhu ponude nalazi MMI navigacijski sustav plus s velikim tvrdim diskom, zaslonom u boji, 3D grafikom i DVD reproduktorom. Glasovna kontrola i opcijski prijemnik digitalnog radio signala su dodatna unaprjeđenja ovog sustava.

VIŠE O TEMAMAAudiAvantAudi A4Quattroautomobilielektromehanički servoAudi drive select
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se