Nastavlja se ciklus posvećen Paulu Verhoevenu

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 03.05.2021.

0

Potpuni opoziv. Foto: Kinoteka

Potpuni opoziv. Foto: Kinoteka

Ciklus posvećen Paulu Verhoevenu nastavlja se Potpunim opozivom, koji se prikazuje uz rame dvaju klasika: Hitchcockova Sjever-sjeverozapad i Langova Metropolisa

Tematski program posvećen Paulu Verhoevenu u Kinoteci nastavlja se projekcijom jednog od njegovih najpoznatijih filmova: Potpunim opozivom. Riječ je o adaptaciji glasovite priče Philipa K. Dicka „Pružamo vam uspomene na veliko“ o muškarcu koji – prilikom usadnje lažnih uspomena s ljetovanja na Marsu – saznaje da je upleten u nasilne pobune koje trenutačno potresaju Crveni planet. Potpuni opoziv nagrađen je posebnim Oscarom za vizualne efekte, kritika je hvalila njegov prvorazredni spoj eskapizma, svjetotvorstva i pripovijedanja, a riječ je i o djelu koje sadrži neke od reprezentativnih osobina Verhoevenova stila: težnju prema spektaklu i tehničkoj inovativnosti, sklonost prema pričama o psihofizičkom raspadu i paranoji muških protagonista te kreativni dijalog s kanonskim djelima filmske povijesti.
Tim povodom u ciklusu će se prikazati i dva klasika na koja se Potpuni opoziv mnogočime nastavlja. Tjedan otvara Sjever-sjeverozapad, jedno od ikoničkih djela Alfreda Hitchcocka, čiji je špijunski zaplet temeljen na zamjeni identiteta i iskrivljavanjem stvarnosti kroz paranoju protagonista Verhoeven reinterpretirao u svome duhu i sasvim drugom žanru. Tu je i Metropolis Fritza Langa, kanonsko djelo njemačkog ekspresionizma i jedan od rodonačelnika filmske znanstvene fantastike, na koji se Verhoeven nastavlja vizualnim i klasnim oblikovanjem svijeta.

U gostima: 8. Okolišni filmski festival

U goste dolazi Okolišni filmski festival, čije će se 8. izdanje održavati od 6. do 8. svibnja u Kinoteci te u Zelenoj akciji u Zagrebu. Program se sastoji od dokumentarnih, igranih i animiranih filmova, izložbe te predstavljanja i čitanja pobjedničkih priča trećeg izdanja Homo Climaticuma, prve hrvatske zbirke klimatske fikcije, a otvara ga hvaljeni islandski film Halla ide u rat Benedikta Erlingssona iz 2018. godine.
Ulaz na sve programe je besplatan.

VIŠE O TEMAMAPaul VerhoevenfilmoviKinoteka
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se