Najbolje svjetske novinske fotografije u WestLichtu

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 10.08.2022.

0

Nagrađena fotografija Irine Werning iz Južne Amerike, "The Promise" © Irina Werning, Pulitzer Center

Nagrađena fotografija Irine Werning iz Južne Amerike, "The Promise" © Irina Werning, Pulitzer Center

Bečka galerija WestLicht od 9. će rujna po 21. put izložiti najvažnija ostvarenja svjetskih novinskih fotografija

Pobjedu na ovogodišnjem natječaju "Word Press Photo" odnijela je fotografija kanadske autorice Amber Bracken. Drveni križevi o koje je obješena odjeća prikazani na pobjedničkoj fotografiji "Kamloops Residential School" posvećena su djeci domorodačkih zajednica koja su bila žrtve sustavnog zlostavljanja u kanadskom obrazovnom sustavu. Prvi put u povijesti dodjele nagrada u okviru natječaja "World Press Photo" pobjednička fotografija ne prikazuje ljude.
Internat Kamloops u Britanskoj Kolumbiji djelovao je do kraja 60-ih godina prošlog stoljeća kao dio rezidencijalnog školskog sustava kanadskih Indijanaca i bio je usmjeren na prisilnu asimilaciju domorodačkog stanovništva. Domorodački su jezici u školi bili zabranjeni, djeca su bila trajno odvojena od svojih roditelja i izložena fizičkom nasilju. U svibnju 2021. istraživanjem je otkriveno 215 dječjih grobova. Prema riječima žirija „prizor na fotografiji urezuje se u pamćenje te prenosi tihi trenutak globalnog obračuna s poviješću kolonijalizma“.
Na ovogodišnji natječaj pristiglo je više od 65.000 radova od 4.000 autora iz 130 zemalja. Žiri je ove godine prvi put birao fotografije po novom modelu. Dosad je najviše fotografija pristizalo iz Europe i Sjeverne Amerike, dok je južni dio hemisfere bio slabo zastupljen. No ove je godine žiri u prvom krugu birao po četiri pobjednika iz šest svjetskih regija: Afrike, Azije, Europe, Sjeverne, Srednje i Južne Amerike, jugoistočne Azije te Oceanije. U drugom su krugu onda između 24 regionalna pobjednika izabrane najbolje svjetske novinske fotografije. Novi način izbora sada osigurava više raznolikosti.

Regionalni pobjednik iz Europe Guillaumea Herbauta „Ukrajinska kriza“ © Guillaume Herbaut, Agence VU

Regionalni pobjednik iz Europe Guillaumea Herbauta „Ukrajinska kriza“ © Guillaume Herbaut, Agence VU

Svih 144 nagrađenih fotografija moći će se pogledati u galeriji WestLicht od 9. rujna 2022.

Više o izložbi pročitajte na službenoj stranici galerije WestLicht.

VIŠE O TEMAMAWorld Press Photoizložbe fotografijaAmber Brackengalerija WestLicht
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se