Najavljeno jubilarno dvadeseto izdanje ZagrebDoxa

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 28.03.2024.

0

Foto: ZagrebDox

Foto: ZagrebDox

U slavljeničkoj atmosferi predstavljen je izvanredan filmski program, ali i novi izvršni direktor jednog od najznačajnijih svjetskih filmskih festivala

Medijska konferencija kojom je najavljeno dvadeseto izdanje ZagrebDoxa, Međunarodnog festivala dokumentarnog filma protekla je u uistinu slavljeničkoj atmosferi. Nimalo čudno jer se od ambiciozne zamisli Nenada Puhovskog ovaj zagrebački festival u kratko vrijeme profilirao kao jedan od jedan od najznačajnijih svjetskih filmskih festivala koji svoj interes usmjeravaju prema dokumentarnom filmu. Dvadeseti ZagrebDox održat će se od 14. do 21. travnja u kinu Kaptol Boutique Cinema, a nakon kratkog uvodnog izlaganja Nenada Puhovskog, osnivača, glavnog selektora i direktora festivala uslijedilo je i prvo iznenađenje u nizu, ovog tipično proljetnog podneva u WOW baru Kaptol Boutique Cinema. Nenad Puhovski je najavio promjenu u vođenju ZagrebDoxa.

Novost ovogodišnjeg ZagrebDoxa je i u usmjerenju njegovog Pro segmenta namijenjenog filmskim profesionalcima. Na ovogodišnjem izdanju, ZagrebDox Pro se fokusira na dubinsko istraživanje dokumentarnih serijskih djela. Od načina promišljanja ideja, izgradnje interesa u audiovizualnom ekosustavu, mogućih pristupa produkciji pa sve do modela distribucije i promocije. Sudeći po broju prijava, ali i različitosti projekata čini se kako i filmske profesionalce očekuje izdanje za pamćenje!

Osobitost ZagrebDoxa, točnije njegovih medijskih obraćanja je tradicionalna prezentacija filmskog programa koju uvijek nadahnuto predstavlja čovjek bez kojeg ne bi bilo ZagrebDoxa, Nenad Puhovski. Posve u skladu s ovogodišnjim vizualom festivala čini se kako je ZagrebDox ove godine napravio ono što svi uvijek žele, ali rijetko uspijevaju. Prikazati najbolje od najboljeg. Prikazati ono najbolje što suvremeni svjetski dokumentarizam nudi.

Stotinu i dva filma koje će ovogodišnji ZagrebDox tijekom osam dana ponuditi svojoj vjernoj publici zasigurno su najbolji mogući izbor u ovom izbornom festivalu. Neradna srijeda omogućila je organizatorima da u program stave dodatne projekcije stoga je jedna od mogućih krilatica festivala: s birališta u gledališta. A tamo će ih čekati krema suvremene svjetske dokumentarne produkcije.


VIŠE O TEMAMAZagrebDoxfilmski festivalidokumentarni filmovi
Povezano