Na mobitelu provodimo više od sedam sati dnevno

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 19.10.2021.

0

Foto: MasterIndex

Foto: MasterIndex

Kad je riječ o navikama vezanim uz online kupnju, najpopularniji proizvodi kod većine ispitanika su odjeća, elektronika i proizvodi za kućanstvo

Najnovije izdanje istraživanja MasterIndex pokazuje da se Hrvati i dalje najviše oslanjaju na platne kartice kada je u pitanju upravljanje osobnim financijama, a to je jedna od posljedica koju su donijele ubrzana digitalizacija i potreba za bezgotovinskim i beskontaktnim plaćanjem uslijed pandemije. Naime, gotovo svi ispitanici koriste barem jednu karticu, a među najčešćim aktivnostima je online kupnja, pokazuje novo istraživanje koje je za Mastercard u rujnu provela agencija Improve. Na internetu se kupuju različiti proizvodi, od odjeće do kućanskih potrepština, ali i gotova hrana. Sve se više online plaćaju računi te koristi mobilno bankarstvo. Uz činjenicu da se na pametnom telefonu i računalu provodi u prosjeku preko sedam sati dnevno, sasvim je jasno da Hrvatska sve više postaje digitalna nacija.

Češće se kupuje online, i to odjeća, elektronika i proizvodi za dom

U usporedbi s godinom ranije, ali i s proljećem ove godine, učestalost korištenja kartica za online kupnju je u porastu. Naime, 89% ispitanika koristi karticu za online kupnju, a najnoviji podaci pokazuju da sada više ljudi kupuje online barem jednom mjesečno. Češće od prosjeka kartice za online kupnju koriste osobe s većim primanjima pa tako među osobama s primanjima većim od 12.000 kuna njih čak 99% čini to barem povremeno, a 37% svaki tjedan. Tko se gotovo nikad ne koristi karticama za online shopping? To su uglavnom ispitanici stariji od 50 godina te oni koji nemaju primanja.
Kad je riječ o navikama vezanim uz online kupnju, najpopularniji proizvodi kod većine ispitanika su odjeća, elektronika i proizvodi za kućanstvo, primjerice namještaj, alati i slično. Najveći porast u online kupnji u usporedbi s podacima za prošlu godinu zabilježen je u segmentu odjeće, kozmetike i hrane – i to ne samo prehrambenih proizvoda, nego i gotovih obroka.

Gotovo polovina sudionika u istraživanju u podjednakoj mjeri kupuju u stranim i domaćim online trgovinama. Kao glavne razloge za online kupnju navode uštedu vremena (68%), dostupnost trgovina 24/7 (65%) te bolju ponudu proizvoda i usluga (61%). Kao razlog za online kupnju, navode još i prihvatljivije cijene, akcije i popuste, činjenicu da neke stvari mogu kupiti isključivo online, kao i mogućnost dostave na kućnu adresu ili na posao.

Za kupnju online se najčešće koriste debitne i kreditne kartice, a zanimljive su regionalne posebnosti: Istrijani odskaču od prosjeka kad je riječ o plaćanju kreditnim karticama, Zagrepčani izbjegavaju plaćati pouzećem, dok se na rate češće odlučuju ispitanici iz Like i Sjeverne Hrvatske. Pritom podatke o kartici u online trgovinama najčešće pohranjuju ispitanici s višim primanjima.

VIŠE O TEMAMAMasterIndexpametni telefonionline shopping
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se