Modni divovi suglasni: "Budućnost modne industrije je bez krzna"

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 21.09.2017.

53

Trgovine bez krzna

Trgovine bez krzna

Program Trgovine bez krzna (Fur Free Retailer) pozdravlja 750. tvrtku s asortimanom odjeće koja se pridružila programu od njegova osnutka 2002. godine

Trgovine bez krzna su program koji se provodi u više od 20 zemalja širom svijeta od strane međunarodne koalicije organizacija za zaštitu životinja Fur Free Alliance (FFA), čija su članica i Prijatelji životinja. Program teži povezivanju modnih imena koja ne koriste životinjsko krzno, kao što su Giorgio Armani, HUGO BOSS, H&M i Inditex, s potrošačima koji traže etičke proizvode. Kako bi proslavio ovu prekretnicu, program će predstaviti novi vizualni identitet brenda i web stranicu furfreeretailer.com.
Novi izgled benda dolazi u vrijeme kada sve veći broj modnih divova javno prihvaća dobrobit životinja kroz politiku nekorištenja životinjskog krzna. Tvrtka Inditex jedna je od prvih velikih modnih tvrtki koja se pridružila programu, a ona uključuje poznate tvrtke Zara, Massimo Dutti, Bershku i Pull & Bear. U Inditexu navode: "Program Trgovne bez krzna pionirska je inicijativa u kampanji za promicanje zaštite životinja, osiguravajući veoma pozitivan učinak na dobrobit životinja i na modnu maloprodajnu industriju. Inditex ima snažan osjećaj odgovornosti i ponosni smo na našu dugogodišnju predanost modi bez životinjskog krzna te blisko partnerstvo s FFA, što nam je pomoglo u pružanju najbolje prakse našim dobavljačima i primjera drugima."
Odluka o odbacivanju krzna često je posljedica edukacije od strane koalicije FFA. Tvrtke shvate da ne postoji humani način držanja divljih životinja u kavezima tijekom čitavog njihova života te da je krznena industrija previše samoregulirana i netransparentna.

Za modnu multinacionalnu tvrtku H&M, prema njihovom stručnjaku za održivost Mutlu Toksozu, usvajanje politike nekorištenja životinjskog krzna bila je etička odluka: "H&M ima dugotrajnu zabranu korištenja krzna i radimo na okončanju ubijanja životinja zbog njihova krzna."

I hrvatske modne kuće protiv krzna

Prije objavljivanja svoje politike bez krzna s članicama FFA ovoga ljeta, 2 milijarde dolara vrijedna luksuzna online maloprodajna trgovina YOOX Net-A-Porter, ispitala je više od 25.000 svojih klijenata i utvrdila da je većina izrazila želju da YNAP prestane prodavati životinjsko krzno. Najava da će najistaknutije maloprodajno trgovačko ime odbaciti krzno "moglo bi imati domino efekt u modnoj industriji", objavio je Newsweek.

Otkako je udruga Prijatelji životinja prije 5 godina počela raditi na programu Trgovine bez krzna pa sve do danas, svjedočimo sve većem broju modnih trgovina i dizajnera koji se odlučuju na prestanak korištenja životinjskog krzuna, a tu odluku cijene i sami kupci. Radi se o prepoznavanju etičkih načela, vođenju brige o održivosti i odgovornom poslovanju, kao i spoznaji da je budućnost mode bez okrutnosti - bez krzna. Neka od domaćih imena koja su to prepoznala i priključila se Trgovinama bez krzna su Image Haddad, Hippy Garden, I-GLE, Budoir, Mana moda i Ivanka Moda.

Osim dobrobiti životinja i etičkog konzumerizma, utjecaj na okoliš još je jedan od razloga za tvrtke da napuste korištenje životinjskog krzna. Krzno je proizvod visoke kemijske i energetske potrošnje koji će, u usporedbi s drugim materijalima, uvijek biti manje održiv izbor. Kada tvrtke gledaju na svoj utjecaj na okoliš, brzo otkrivaju da je nekorištenje krzna prvi korak prema održivijim proizvodima.

"Odlučili smo usvojiti drugačiji put i stoga dajemo prednost održivoj korporativnoj strategiji - u ovom slučaju, zaštiti životinja - nad 'brzim' i 'jednostavnim' putom do uspjeha", izjavio je HUGO BOSS 2014. godine u svojoj objavi vezanoj za prestnak korištenja krzna. "Moderni kupci dio su generacije koja ponovno preispituje svoje etičke i ekološke vrijednosti".

VIŠE O TEMAMAmodna industrijakrznoPrijatelji životinjaTrgovine bez krznaFur Free Retailer
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se