CroModa u Berlinu: Opipali smo noćni puls najcool grada Europe

Piše: Srečko Zajec, Zagreb
Objavljeno 14.11.2018.

2

Berlin | Foto: CroModa

Berlin | Foto: CroModa

Za vrijeme produženog listopadskog vikenda posjetili smo njemačku metropolu te između ostalog pogledali i furiozni koncert japanskog Crossfaitha

Opće je poznata činjenica da Berlin predstavlja svojevrstan pandan američkom New Yorku - uistinu, po svim parametrima koje možete ocjenjivati ovaj europski melting pot uvelike šiša i gradove poput Londona, Pariza, Amsterdama, itd. (umetni razvikanu zapadnjačku metropolu po izboru). Tako sam već jednom naglasio da je Pariz tipičan grad koji često svoje goste privlači lažnim marketingom za naivne turiste - jest da se i tamo može naći sjajnih klubova i partija, ali ruku na srce, kad ogolimo površinski sloj, od Pariza nam ostane samo jedno obično geto. Berlinski multikulturalizam u usporedbi s tim istom Parizom (ili Londonom) ne predstavlja protuprirodni blud - upravo suprotno, gradu daje jedan poseban šmek i dozu ekstravagancije.


Ipak, ne čine Berlin samo horde došljaka, već je ta ekstravagancija primarno naglašena kroz abnormalnu veliku količinu klubova, koncerata, partija i svih inih događaja koji stavljaju Berlin nezaobilaznom stanicom velikog broja svjetskih glazbenika. A kad spomenem klubove ne aludiram samo na glazbu, već općenito na njihovu ulogu u okupljanju najrazličitijih mogućih subkultura od kojih su neke posebice brojne i jake. Primjerice, berlinska gay scena je među poznatijima u Europi, s tim da gotovo nikad nije bilo većeg broj različitih tematskih događaja no što je to slučaj danas, a koji Berlin čine mekom za sve one slobodnijeg duha po pitanju seksa i sličnih tematski vezanih eksperimenata.

Berlin | Foto: CroModa

Berlin | Foto: CroModa

Slučajno ili ne, vaš vrli tekstopisac je upravo za vrijeme hrvatskog Dana neovisnosti posjetio Berlin u potrazi za dobrom avanturom, a da stvar bude zanimljivija, upravo je u tom periodu novinske stupce punio skandal oko višestruke zaraze meningitisom nekih od posjetitelja opskurnog swingerskog KitKatCluba. Kao moralna vertikala i ekskluzivni ljubitelj nježnijeg spola, takva vrsta zabave mi nije nikad bila previše zanimljiva pa sam u Berlinu zapravo tražio drugu vrstu uzbuđenja, a pronašao sam u je u divljačkoj koncertnoj izvedbi luđaka iz japanske Osake. Da, radilo se o Crossfaithu, prvacima japanskog metalcorea koji na momente više zvuče kao da ste upali na old school techno party, a ne metal koncert.

Foto: cazrowAoki

Foto: cazrowAoki

EX_MACHINA je najnoviji album ovog benda koji operira od 2006. godine, pri čemu su dečki do danas postigli takav status da bez problema mogu turirati diljem Europe, a što ni mnogim američkim sastavima ne polazi olako od ruke. Iako su festivalski nastupi za ove nabrijane Japance posebno upečatljivi, samostalni nastupi u mračnim klubova, posebice ako se radi o prostorima poput berlinskog zdanja “Bi Nuu”, stvaraju nevjerojatnu fuziju energije između benda i publike. Crossfaith nikad nije bio posve uobičajeni bend, posebice ne u pogledu zapadnjačkih okvira pa njihov zvuk temeljen na ogromnoj količini elektronskih matrica stvara izrazito dinamičnu zvučnu sliku. U tom smislu i najzahtjevniji slušatelji nipošto ne mogu reći da se radi o šabloniziranom nastupu, već o totalnoj suštinskoj suprotnosti. Nabiti toliku količinu furioznosti u sat i pol nastupa znalački je posao - usprkos činjenici da je Crossfaith tijekom ranijih izdanja bio još agresivniji, dok aktualne najnovije pjesme ipak zvuče malo makše i komercijaliziranije. To se međutim nije nimalo odrazilo na izvedbu uživo pa od sveg srca preporučam praćenje ove švkadre iz Osake.

Berlin | Foto: CroModa

Berlin | Foto: CroModa

Kako mi u cilju nije bilo izvesti poprilično trendovsku šemu prema kojoj Berghain valja posjetiti u nedjelju ujutro i vratiti se kući (uz malo sreće) u ponedjeljak navečer, tulumarenje se nakon Crossfaitha svelo u razumne okvire. Obuhvatiti sve ono što Berlin nudi u jednom kratkom izlaganju je nemoguća misija čak i za Toma Cruisea, posebice ako u obzir uzmemo vrijeme posjete u trajanju od jednog običnog produženog vikenda. Bilo kako bilo, Berlinu se valja vraćati barem svakih nekoliko mjeseci jer ponuda može zadovoljiti i najzahtjevnije duše, neovisno o vašim životnim pogledima, preferencijama i starosti. Za kraj nebi bilo zgoreg priložiti i jedan zgodan vodič posvećen noćnom životu, a iako je članak pobrojio zaista ogromnu količinu najrazličitijih establishmenta, znajte da je to samo kap u moru onog što nudi ovaj šmekerski grad.


VIŠE O TEMAMABerlinBerghainKitKat ClubCrossfaith
Povezano