Filmski ep Berlin Alexanderplatz otvorio Berlinale Special

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 16.10.2020.

0

Berlin Alexanderplatz 3 © Frédéric Batier

Berlin Alexanderplatz 3 © Frédéric Batier

U pitanju je suvremena adaptacija istoimenog klasika njemačke literature, koja nam otkriva mračnu stranu berlinskog podzemlja

Neonski filmski ep Berlin Alexanderplatz Burhana Qurbanija u četvrtak, 15. listopada svečano je otvorio zagrebačko izdanje 3. Berlinale Speciala – Festivala suvremenog njemačkog filma u organizaciji Goethe-Instituta Kroatien. U pitanju je suvremena adaptacija istoimenog klasika njemačke literature, koja nam otkriva mračnu stranu berlinskog podzemlja.

Ljubav prema sedmoj umjetnosti ispunila je kino Tuškanac, a otvorenje manifestacije okupilo je uz poštivanje protuepidemijskih mjera brojnu publiku i lica iz kulturnog i javnog života. 3. Berlinale Special službeno su otvorili Kathrin Kovačić iz Odjela za kulturu Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke i Hrvoje Ryznar iz programskog odjela Goethe-Instituta Kroatien.
Bogat ovogodišnji program sljedećih dana donosi šest najboljih njemačkih filmova s najprestižnijeg njemačkog filmskog festivala. U pitanju su intrigantni naslovi koji obrađuju goruće probleme njemačke svakodnevice – za jedne obećane zemlje, za druge izvorišta traume – okupljeni pod zajedničkom temom Dom i užas.

U petak, 16. listopada u  19 sati publika će gledati najzvučniji naslov ovogodišnje selekcije – uznemirujući kafkijanski triler Egzil redatelja Visara Morine o dobrostojećem migrantu koji zapada u krizu identiteta. U glavnim ulogama pojavljuju se njemački glumac hrvatskog podrijetla Mišel Matičević, najpoznatiji po ulozi u hit-seriji Babylon Berlin, i Sandra Hüller, zvijezda filma Toni Erdmann. U 21 sat slijedi osebujna satira Lekcije iz perzijskog o belgijskom Židovu, koji mora izmisliti novi jezik kako bi preživio Drugi svjetski rat.

U nastavku vikenda (subota, 17. listopada u 19 sati) publiku očekuje intimna i slojevita drama Moja mala sestra s glumačkim zvijezdama Ninom Hoss i Larsom Eidingerom u glavnim ulogama sestre i brata blizanca u borbi s leukemijom. U 21 h slijedi Sat njemačkog, uzbudljiva ekranizacija nagrađivanog poslijeratnog romana Siegfrieda Lenza. Christian Schwochow, redatelj Netflixove hit serije Kruna, sugestivno razlaže praksu političkog terora kroz priču o dječaku koji se buni protiv oca kako bi pomogao umjetniku spasiti zabranjene slike.

Nedjelju, 18. listopada u 19 sati publika će provesti uz zaigranu romansu Izgovorena riječ vrijedi čiji su protagonisti njemačka pilotkinja Marion i kurdski žigolo Baran koji sanja o boljem životu s druge strane Bospora. Nakon neobičnog početka, čini se da im je suđena zajednička budućnost, no stvari nisu tako jednostavne.

Program u kinu Tuškanac traje do 18. listopada nakon čega Berlinale Special putuje i u druge hrvatske gradove - od 19. do 22. 10. u riječko Art-kino i od 28. do 31. listopada u splitsku kinoteku Zlatna vrata.


VIŠE O TEMAMAGoethe-Instituta KroatienBerlinale Specialfilmski festivaliBurhan Qurbani
Povezano