Mara Bratoš: "S ruba scene / ZKM" u Muzeju suvremene umjetnosti

Piše: CroModa.com
Objavljeno 03.01.2011.

0

Izložba fotografkinje Mare Bratoš "S ruba scene / ZKM" otvara se u petak, 7. siječnja 2011., u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu

Izložba fotografkinje Mare Bratoš "S ruba scene / ZKM" otvara se u petak, 7. siječnja 2011., u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu

Mara Bratoš by D. Kunić

Mara Bratoš by D. Kunić

Nakon što se 2009. godine publici predstavila statičnom izložbom fotografija kojim je istraživala industrijsku umjetnost fotografkinja Mara Bratoš ovog puta nudi potpuno drugačiji prikaz umjetničke fotografije.

Kako zabilježiti trenutak, kako zorno ovjekovječiti emociju i ljudsku reakciju u pokretu tematska je okosnica najnovije izložbe dubrovačke fotografkinje (sa zagrebačkom adresom) Mare Bratoš pod nazivom "S ruba scene / ZKM".

Upravo je kazališnom fotografijom Mara Bratoš sljubila svoje dvije strasti - fotografiju i kazalište, spojivši ih u jedinstvenu koliziju kompozicije koja govori o samom dojmu koji fotografija želi izazvati, a koji istovremeno nadilazi estetske sudove poput prolaznosti vremena i vječnosti zabilježenog trenutka fotografijom.

Ljubav između Mare i kazališta nije slučajna već je posljedica petogodišnje suradnje umjetnice i Zagrebačkog kazalište mladih (ZKM) čije predstave Mara dokumentira na posve osoban i individualan način.

Mara Bratoš

Mara Bratoš

Njene fotografije bilježe momente, emocije, ljudske reakcije i facijalne ekspresije iz kazališnih predstava: "Buđenje proljeća", "Zagrebački pentagram", "Garaža", "Polet", "Najbolja juha", "Rose is a rose s a rose", "Medeja žena bomba", "Skakavci", "Viktor ili djeca na vlasti", "S druge strane"... i odraz su određenog kazališnog i vremenskog presjeka.

"Iznimno sam ponosna i sretna što sam uspjela spojiti svoje dvije ljubavi – kazalište i fotografiju i ovom izložbom publici ponuditi dio sebe. ZKM je moja velika ljubav i čini me sretnom biti njihovim dijelom već 5 godina. Upravo i zbog toga ova umjetnička suradnja samo je logičan je slijed naše zajedničke umjetničke priče. Dinamična izložba prikazat će glumce ZKM-a a i mene u zanimljivo svijetlu", kratko je izjavila fotografkinja ususret izložbi.

Fotografkinja Mara Bratoš rođena je Dubrovkinja (1974.) Godine 1998. diplomirala je na Akademiji za dramske umjetnosti u Zagrebu, na odsjeku Filmsko i TV snimanje. Članica je ULUPUH-a i HZSU-a. Radi kao profesionalni fotograf. Suradnica je brojnih domaćih magazinskih izdanja i redakcija (Banka, Elle, Cosmopolitan, Gala, Grazia)  urednica je fotografije financijsko-poslovnog mjesečnika Banka te dugogodišnja suradnica ZKM-a. Za svoj fotografski rad nagrađena je nizom nagrada i priznanja. Godinama uspješno izlaže i Hrvatskoj i inozemstvu. Živi u Zagrebu, a ljeta i dalje neizbježno provodi na jugu, u rodnom Dubrovniku.
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se