Manfred Spitzer na Weekend Media Festivalu

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 17.09.2021.

0

Foto: Naklada Ljevak

Foto: Naklada Ljevak

Spitzer se osvrće na fenomen negativnih utjecaja koje pametni telefoni imaju na zdravlje, obrazovanje i društvo

Manfred Spitzer, međunarodno priznati njemački psihijatar, psiholog i neuroznanstvenik, ovogodišnji je gost Weekend Media Festivala na kojem će u petak, 24. rujna u 15 sati održati predavanje "Epidemija pametnih telefona: Prijetnja zdravlju, obrazovanju i društvu".

Autor bestselera Digitalna demencija, Usamljenost i najnovijeg Epidemija pametnih telefona koji su izazvali golemu pozornost javnosti i struke, osvrnut će se na jedan od najvažnijih problema suvremenog čovjaka - fenomen pametnih telefona i sveprožimajućim negativnim utjecajima koje pametni telefoni imaju na zdravlje, obrazovanje i društvo.

Weekend Media Festival je najveći regionalni festival komunikacija koji svake godine okuplja više od 6.000 stručnjaka, predavača, panelista, posjetitelja, stranaca, lokalaca i svih onih koji žele znati više o budućnosti medija i digitalnih tehnologija.

U posljednjih deset godina, pametni je telefon golemom brzinom osvojio svijet i promijenio svakodnevicu svojih četiri milijarde korisnika kao nijedna tehnička inovacija prije. Od jutra do večeri, na poslu i u privatnom životu: čini se da ništa ne funkcionira bez pametnog telefona. No, ima li njegova uporaba svoju cijenu? Kao da se o njemu samo razmišlja u pozitivnom kontekstu, a malo njih se brine zbog negativnih učinaka na naše razmišljanje, osjećaje i djelovanje, naše zdravlje i naše društvo. Krajnje je vrijeme da se ovom pomodnom hiru suprotstavimo činjenicama.

Na zdravstvene posljedice pretjerane uporabe pametnih telefona upozoravaju i investitori i poduzetnici. Šef Applea preporučuje da se pametni telefoni ne bi trebali koristiti u školama, francuski ih je predsjednik tamo potpuno zabranio, a Južna Koreja već godinama ima zakone koji štite mlade od najgorih posljedica upotrebe mobitela. Angažirani psihijatar Spitzer, nakon što je u svojim bestselerima obradio temu usamljenosti te opasnosti od digitalnih medija, u svojoj novoj knjizi ponovno obrađuje jedan od najvažnijih problema suvremenog čovjeka.


VIŠE O TEMAMAManfred SpitzerNaklada LjevakWeekend Media Festival
Povezano