Leonardo da Vinci na raskrižju umjetnosti i znanosti

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 13.06.2022.

0

Foto: Školska knjiga

Foto: Školska knjiga

Uzbudljiva biografija Waltera Isaacsona nudi briljantan uvid u dosad neotkrivene detalje o životu i radu Leonarda da Vincija te pokazuje da njegova kreativnost i inovativnost počivaju na raskrižju umjetnosti i znanosti

U izdanju Školske knjige objavljena je ovih dana još jedna biografija autora Waltera Isaacsona, ovaj put posvećena talijanskom slikaru, arhitektu, izumitelju, glazbeniku, kiparu, misliocu i matematičaru Leonardu da Vinciju. Knjiga naslovljena Leonardo da Vinci prvi put otkriva fascinantne detalje iz života toga renesansnoga genija, povezuje njegovu umjetnost sa znanošću te ističe važnost interdisciplinarnosti kao temelja napretka društva. Djelo je na hrvatski jezik prevela Dragana Grozdanić i može se nabaviti u svim knjižarama i webshopu Školske knjige.
Temelji li se put k istinskom vizionarstvu na znanju stečenom iskustvom ili pak na razigranoj i nesputanoj mašti? Moramo li zaviriti u tajne znanosti ili se pak držati nesputane i kreativne umjetnosti kako bismo utrli put inovatorstvu? Ili je za učinkovit prelazak preko zamišljene crte koja dijeli stvarnost od fantazije potreban upravo savršen spoj svega spomenutoga?
Odgovore na ta pitanja, ali i inspiraciju za unapređenje vlastitih vještina i poticanje načina razmišljanja izvan okvira čitatelji mogu potražiti u knjizi koja nudi briljantan uvid u dosad neotkrivene detalje o životu i radu Leonarda da Vincija, istinskog vizionara s inovativnim zamislima za budućnost.  

Biografija Leonardo da Vinci nudi neprocjenjiv uvid u život neizmjerno znatiželjnog i svestranog renesansnog čovjeka koji je nadahnuće za raznovrsna djela i izume pronalazio u detaljima iz svakidašnjeg života pred kojima malotko zastaje. Knjiga je utemeljena na iznimnim Leonardovim bilježnicama s tisućama ručno ispisanih stranica. U te je bilježnice zapisivao svoja opažanja, skicirao izume i inženjerske projekte te pravio pripreme za slikarska djela i bilježio mnoga druga nadahnuća.

Taj se američki pisac, novinar i profesor upustio u pisanje ove knjige zato što upravo Leonardo da Vinci savršeno oslikava glavnu temu njegovih prethodnih biografija u kojima govori o tome da je sposobnost povezivanja umjetnosti i prirodoslovlja te društvenih znanosti i tehnologije ključ za razvijanje inovativnosti, maštovitosti i genijalnosti.
„Nakon zadubljivanja u Leonarda, davao sam sve od sebe da bolje zapažam pojave koje sam nekada zanemarivao te se osobito trudio zapažati stvari i pojave na način na koji je on to činio… No nisam došao ni blizu toga da postanem Leonardo, da ovladam njegovim uvidom ili prikupim barem mrvice njegovih talenata. Nisam se ni za milimetar približio mogućnosti da projektiram jedrilicu, smislim nov način crtanja topografskih karata ili naslikam Mona Lisu. Ali od Leonarda sam naučio kako želja da s divljenjem upoznajemo svijet s kojim se svakodnevno susrećemo može obogatiti svaki trenutak u našim životimaˮ, zabilježio je Walter Isaacson.

VIŠE O TEMAMALeonardo da VinciŠkolska knjigaWalter Isaacson
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se