Lazer Rok Lumezi dobitnik nagrade za životno djelo

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 22.12.2020.

0

Foto: Ulupuh

Foto: Ulupuh

Sedamdesetu godišnjicu od osnutka ULUPUH-a, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti obilježila je svečanom dodjelom godišnjih nagrada i priznanja u 2020. godini

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, 21. prosinca 2020. u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu dodijeljene su Nagrada za životno djelo, Nagrada za najbolji izložbeni i izdavački projekt u 2020. godini, Nagrada za najboljeg mladog autora, proglašeni su počasni članovi Udruge te su dodijeljena priznanja za poseban doprinos ugledu Udruge.
Laureati u 2020. godini su umjetnik Lazer Rok Lumezi, nagrada za životno djelo, nagradu za najbolju izložbu dobila je izložba 55. zagrebački salon primijenjene umjetnosti i dizajn - Puls trenutka ili što vas pokreće, nagrada za najbolju mladu autoricu dodijeljena je Niki Šimičić, povjesničarki umjetnosti, dok je nagrada za najbolji izdavački projekt dodijeljena monografiji Ivan Posavec: Zemljaci autora Feđe Gavrilovića.
Lazer Lumezi, rođen je 2. veljače 1945. u Skadru. Lumezi je istaknuti umjetnik na području primijenjene umjetnosti i kiparstva malih formi, jedan od vodećih umjetnika u izradi umjetničkog nakita. Član je hrvatskih umjetničkih i strukovnih udruženja – ULUPUH, HZSU, HDLU i Matice hrvatske, imao je više od 30 samostalnih i 60 skupnih izložaba nakita, te je dugi niz godina surađivao s „Viteškom Sinjskom Alkom“. Godine 1996. osnovao je „Otvoreni atelier Lumezi“ i Umjetničku organizaciju „Majstorska školica“. Iz toga rada proistekla je jedna vrlo važna sastavnica njegove ostavštine: osigurao je kontinuitet znanja kojeg nema u udžbenicima, kontinuitet memorije. Prenosi svoja tehnološka znanja mnogim domaćim i stranim polaznicima, obrtnicima i umjetnicima, podučavajući ih starim ali i modernim tehnikama oblikovanja nakita. U „Otvorenom atelieru Lumezi“ organizirao je brojne izložbe nakita, pružajući mladima priliku za afirmaciju. Ukupno je imao do danas 135 đaka i suradnika. Svojim umjetničkim radom stvorio je razvojnu platformu za neočekivane inovativne putove suvremenog oblikovanja  plemenitih kovina gdje se i u minijaturnoj formi postižu učinci monumentalnog. Živi i radi u Zagrebu.

VIŠE O TEMAMALazer LumeziULUPUH
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se